Угода дозволить кримським корабелам забезпечити стабільну роботу підприємства і підвищить його технологічний рівень. АТ «Суднобудівний завод «Залив» підписало угоду з норвезькою компанією Bergen Group ASA про купівлю її суднобудівних активів (верфей Fosen і BMV). Придбання акцій вартістю 18,2 млн. доларів заплановано завершити до кінця поточного року.
Після цього «Залив» стане власником 51% акцій нової суднобудівної компанії, до якої і входитимуть норвезькі активи. Далі обидва акціонери спільно внесуть до статутного фонду близько 8 млн. дол. Крім того, буде забезпечена кредитна лінія у 40 млн. дол. для будівництва так званих насичених корпусів уже на потужностях керченського підприємства.
«Стратегії розвитку наших компаній збіглися. Норвежці шукали надійного партнера в проектуванні та виробництві максимально насичених корпусів, а ми — компанію, яка займатиметься їх добудуванням і працюватиме із судновласниками. Це чудова нагода для нас розширити свою присутність на нових ринках, а також отримати стабільні замовлення», — каже голова наглядової ради АТ «Суднобудівний завод «Залив» Микола Кузьменко.
Відомо, що норвезький партнер кримських корабелів — компанія Bergen Group ASA, заснована 2002 року, спеціалізується на проектуванні й будівництві суден, судноремонті та виготовленні нафтових платформ і супутніх металоконструкцій. Співпраця «Залива» і Bergen розпочалося 2011 року з підписання контракту на будівництво судна забезпечення офшорних (бурових) платформ. Успішна спільна робота й стала поштовхом до проекту зі створення акціонерного товариства.
«Це злиття інтересів, безсумнівно, буде ефективним і вигідним. «Залив» у рамках нової компанії стане помітним і конкурентоспроможним гравцем на світовому ринку суднобудування», — зазначив Микола Кузьменко.
Додамо, що українське підприємство «Суднобудівний завод «Залив» 100 відсотків продукції та послуг експортує в Нідерланди, Іспанію, Велику Британію, Грецію, Норвегію, Росію, Румунію та інші країни.
Фото надано АТ «Суднобудівний завод «Залив».