Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин протягом другої сесії сьомого скликання провів 10 засідань, на яких було розглянуто близько 70 питань.
Із опрацьованих у комітеті законопроектів парламент ухвалив у цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних» (№383-VІІ).
Згідно з проектом Уповноважений Верховної Ради з прав людини  Валерія ЛУТКОВСЬКА (на знімку) має право проводити планові та позапланові перевірки власників або розпорядників персональних даних, вносити пропозиції щодо формування та реалізації державної політики у сфері захисту персональних даних у порядку, визначеному законодавством. Також Омбудсмен може здійснювати моніторинг нових практик, тенденцій та технологій у цій сфері та надавати рекомендації.
У Кодексі про адміністративні правопорушення пропонується визначити, що протоколи за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних складатимуть представники секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та передаватимуть їх на розгляд до суду.
Крім того, відповідно до закону, уряд забезпечуватиме передачу Уповноваженому державного реєстру баз персональних даних та їх заяв про реєстрацію, поданих до набрання чинності цим законом. А ще Кабінет Міністрів має передбачити у проектах законів про державний бюджет на відповідний рік видатки на забезпечення Омбудсменом контролю у сфері додержання законодавства про захист персональних даних. Закон набирає чинності першого січня наступного року.
Також комітет опікувався питаннями захисту прав трудових мігрантів. З цієї проблематики було проведено парламентські слухання на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». Пропозиції учасників заходу щодо подальшого вдосконалення законодавчого регулювання у цій сфері опрацьовуватимуться комітетом протягом третьої сесії парламенту.
Комітет провів виїзне засідання у Верховній Раді Автономної Республіки Крим, на якому розглянув питання про стан виконання державної Програми розселення та облаштування депортованих кримських татар і осіб інших національностей, які повернулися на проживання в Україну, їх адаптації та інтеграції в українське суспільство, на період до 2015 року.

Вл. інф.