У комітетах Верховної Ради
Нещодавно народний депутат Руслан Марцінків зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до статті 54 Закону України «Про вищу освіту» щодо першочергового забезпечення гуртожитком студентів вищих навчальних закладів — громадян України. Нині цей документ опрацьовується в парламентському Комітеті з питань науки і освіти.
Законопроект зокрема передбачає внесення до частини другої ст. 54 Закону України «Про вищу освіту» положення про те, що студенти вишів — громадяни нашої країни, забезпечуються гуртожитком в першу чергу. До того ж їм надається 80% місць, а порядок забезпечення житлом визначається Кабінетом Міністрів у двомісячний строк з дня набрання чинності законом.
Положення щодо права студентів вишів на пільговий проїзд у транспорті пропонується викласти в окремому абзаці частини другої ст. 54.
Нагадаємо, що п. 3 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 13.11.2007 р. №1004, встановлює: іноземні громадяни, які навчаються у наших вишах, розміщуються в гуртожитках на загальних підставах, якщо інше не передбачено контрактом або іншими нормативно-правовими актами. Тобто для українських студентів не передбачається будь-яких переваг у забезпеченні житлом.
«Таке недосконале правове регулювання зазначеного питання призводить на практиці до непоодиноких випадків, коли нашим громадянам, які навчаються за денною формою, відмовляють у наданні місць у гуртожитках. Натомість житло отримують іноземці, котрі масово приїздять до нас навчатися, — підкреслив автор законопроекту. — Це несправедливо щодо наших студентів, а також не відповідає інтересам держави, яка зацікавлена в здобутті вищої освіти передусім своїми громадянами».
За словами Р. Марцінківа, ухвалення проекту закону відновить соціальну справедливість щодо забезпечення житлом співвітчизників ВНЗ, а також створить сприятливі умови для реалізації їх права на здобуття вищої освіти. А ще цей документ надає нашим студентам пріоритетне право на користування гуртожитками.
 
Цифра
 
Як зазначено в пояснювальній записці законопроекту, за даними ЗМІ, в гуртожитках вищих навчальних закладів України є близько 360 тисяч місць, що становить 20% від загальної кількості студентів вишів 3—4 рівнів акредитації. За оцінками студентських організацій, кількість місць у гуртожитках ВНЗ не задовольняє потреб наших громадян, котрі навчаються у вишах, навіть наполовину.
Вл. інф.