Усупереч думці скептиків, у Криму набирає обертів програма «Доступне житло». Доки одні з недовірою лише придивляються до привабливих пропозицій — а раптом обдурять, другі отримують нові квартири. Перші 35 сімей стали господарями власних квадратних метрів, а до кінця року їх буде вже понад сотня. В умовах економічної кризи програма стає ефективним інструментом співпраці держави, бізнесу та громадян.
Нагадаємо, програма «Доступне житло» з’явилася 2010 року з ініціативи Президента України і передбачає два напрямки. За першим учасникам програми держава компенсує 30 відсотків вартості квартир і 20 відсотків беруть на себе місцеві бюджети. А з травня 2012-го до програми приєдналися банки, і запрацював другий напрямок. З’явилася можливість пільгового іпотечного кредитування. Учасники програми можуть узяти кредит на купівлю житла на 10—15 років під 16 відсотків річних, з яких 13 відсотків компенсує держава. Для потенційних покупців умов лише дві: вони мають стояти в черзі на отримання житла та середньомісячний прибуток сім’ї на одну людину не може перевищувати п’ятикратного розміру середньої зарплати в регіоні. Натомість держава бере на себе частину витрат і функцію контролю, відбираючи для участі в програмі будинки зі ступенем будівельної готовності понад 50 відсотків.
Однак у те, що цей план запрацює, одразу повірили не всі. Притому, що лише в Сімферополі в черзі на житло стоять понад 11 тисяч осіб, на участь у програмі «Доступне житло» подали заявки лише 60 сімей і ще 15 уклали договори за програмою пільгового іпотечного кредитування. Крига скресла, коли в липні нинішнього року перші 35 сімей сімферопольців отримали ключі від квартир у новій 10-поверхівці. У будинку два ліфти, встановлено автономне опалення квартир, а їх внутрішнє оздоблення — це вже турбота господарів. Вартість одного квадратного метра тут — 5,95 тис. грн. Відкриваючи новий будинок, кримський прем’єр Анатолій Могильов пообіцяв як бонус побудувати в мікрорайоні дитячий садок і дитячий майданчик. «У Криму ще будують будинки, в яких забудовник готовий надати квартири під доступне житло, тому участь у таких програмах дає змогу людям купувати житло за нижчими цінами і у стисліший термін. Ми забезпечимо житлом усіх охочих кримчан. Той, хто братиме участь у програмі, квартиру отримає обов’язково, це я гарантую», — сказав Анатолій Могильов.
Поки ще обережно, але вже близько тисячі жителів кримської столиці прийшли на консультацію з програми. «У Сімферополі сьогодні багатотисячна черга на отримання житла. Надати дах над головою всім, хто його потребує, міська влада просто не в змозі, навіть за підтримки з державного та республіканського бюджетів. А такі програми дають змогу не тільки отримати квартири в нових будинках тим, хто може сплатити половину їх вартості, а й скорочують чергу на житло для соціально незахищених категорій містян», — розповів міський голова Сімферополя Віктор Агєєв.
Тішить те, що проект запрацював не тільки в кримській столиці. Торік Феодосія акредитувала перші 27 квартир за програмою «Доступне житло», а заявки на участь у ній подали 44 сім’ї. В Євпаторії, де черга на соціальне житло — понад три тисячі осіб, до кінця року для учасників програми здадуть перший будинок. «Цього року будуть готові близько 60 квартир. Нині ще є 75 заявок на придбання тут житла. До кінця року люди його отримають», — зазначає міський голова Євпаторії Андрій Даниленко.
Уже нині купити нерухомість за програмою «Доступне житло» можна в Сімферополі, Феодосії, Красноперекопську, Євпаторії та Сакському районі. Географія та інтерес бізнесу до проекту поступово розширюються. За програмою акредитовано вже п’ять будівельних компаній, ще кілька подали заявки. Її успіх залежатиме від того, наскільки взаємовигідною співпраця виявиться для всіх учасників.
Автономна Республіка Крим.