Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я під час третьої сесії сьомого скликання планує розглянути низку законопроектів за процедурою їх підготовки до першого читання.
Зокрема, проект закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань (реєстр. № 2461). Ним пропонується визначити поняття «рідкісне (орфанне) захворювання», а також установити, що держава має забезпечувати заходи з профілактики та надавати відповідну медичну допомогу.
Згідно з документом громадяни, які страждають на рідкісні захворювання, мають безплатно забезпечуватися необхідними ліками та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання.
У комітеті також опрацьовуватиметься проект закону про внесення змін до Закону «Про екстрену медичну допомогу» щодо захисту працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги від протиправних посягань (реєстр. № 2324а). Запропоновані документом зміни, зокрема, передбачають надання Кабінету Міністрів повноважень забезпечувати бригади швидкої медичної допомоги засобами радіо- та мобільного зв’язку. Крім того медичним працівникам під час виконання службових обов’язків на місці події дозволяється застосовувати заходи фізичного впливу та спеціальні засоби для захисту від протиправного посягання на своє життя та здоров’я.
А ще проект закону передбачає можливість залучення органів внутрішніх справ за зверненням працівників екстреної медичної допомоги для забезпечення доступу до місця події та їх безпеки.
Вл. інф.