також виробники інформуватимуть про наявність ГМО
 
Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я під час третьої сесії сьомого скликання планує внести на розгляд парламенту понад 70 законопроектів. Зокрема, до другого читання підготовлено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населення від інфекційних хвороб (реєстр. №0911). Відповідно до документа, профілактичні щеплення мають проводитися згідно з календарем, який щороку переглядатиметься центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, з урахуванням епідемічної ситуації в Україні та світі, й за потреби вносить до нього відповідні зміни.
 
Рішення про проведення щеплень за епідемічними показаннями приймають головний державний санітарний лікар країни, а також головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, Києва та Севастополя, центральних органів виконавчої влади з питань оборони, внутрішніх справ, виконання покарань, у справах охорони державного кордону, СБУ. Інші вакцинації проводяться за бажанням особи чи її законних представників. Медичні працівники, які проводять профілактику інфекційних захворювань, повинні мати спеціальну професійну підготовку.
Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою. Дітям віком до 18 років, недієздатним та обмежено дієздатним вакцинацію роблять за їх згодою та згодою батьків або інших законних представників. У разі відмови від проведення щеплень дитина або її батьки зобов’язані підтвердити своє рішення у письмовому вигляді за відповідною формою. Відомості про проведення профілактики інфекційних захворювань, післявакцинальні реакції і ускладнення та про відмову від щеплень підлягають обов’язковій реєстрації і вносяться до медичної документації.
Згідно з планом роботи комітету, у другому читанні також має бути розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законів щодо інформування населення про вміст у харчовій продукції генетично модифікованих організмів (реєстр. №0912). Проектом, зокрема, передбачено, що всі харчові продукти, які знаходяться в обігу в Україні, етикетуватимуться державною мовою та міститимуть у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про наявність генетично модифікованих організмів, якщо їх частка перевищує 0,9 відсотка хоча б в одному з інгредієнтів. Планується, що уряд установлюватиме порядок етикетування харчових продуктів, котрі містять, складаються або вироблені з використанням генетично модифікованих організмів.
Низку законопроектів буде розглянуто за процедурою підготовки до першого читання. Заплановано також проведення виїзних засідань, комітетських слухань, конференцій, семінарів, круглих столів.
Вл. інф.