Мешканці приміського селища Комишани під Херсоном вивели свою худобу на пасовище у занедбаному саду біля очисних споруд міськводоканалу. І вжахнулися: по всій галявині поміж фруктовими деревами хтось розкидав цілі гори — з півсотні відрубаних голів великої рогатої худоби! Їх розтягували здичавілі собаки та лисиці, тож місцевість довкола нагадувала якесь кладовище, зруйноване землетрусом — всюди тхнуло смородом, і валялися обгризені кістки.

Селищний голова Олександр Фатєєв, якому земляки повідомили про те, на що перетворилося пасовисько, одразу дав знати міліції. «На деяких головах навіть збереглися жовті ідентифікаційні бирки. Сподіваюся, за ними вдасться визначити власників худоби та притягти до відповідальності тих, хто перетворив наші землі на стихійне звалище біологічних відходів. Моя особиста думка — сюди не один день, і навіть не тиждень скидали рештки з якоїсь підпільної приватної бійні», — обурений Олександр Борисович.

Міліція встановити особи забруднювачів довкілля самостійно не змогла. Тому звернулася до міського управління ветеринарної медицини. Там залучили до пошуків філію Агентства з ідентифікації тварин, і за допомогою її працівників отримали деяку інформацію. Та зрушити слідство з мертвої точки однаково не вдалося.

— З’ясували, що власники 25 корів, на головах яких знайшлися бирки, селяни з Голопристанського та Каланчацького районів Херсонщини, і навіть зі Снігурівського району сусідньої Миколаївщини. Їх опитали, і почули, що худобу вони продавали приватним перекупникам. Але ні номерів їхніх машин, ні якихось особистих прикмет не запам’ятовували. Їм це було просто не потрібно, адже покупці розрахувалися за корів готівкою, і претензій до них не мали, — зазначив начальник управління ветеринарної медицини Херсона Сергій Коломієць.

Ветеринари також не сумніваються, що екологічний злочин скоїли саме комерсанти, котрі скуповують худобу за готівковий розрахунок, ріжуть її на м’ясо. А м’ясо перепродують на базарах так само за готівку, не турбуючи податківців звітністю про свої доходи.

Держава ще кілька років тому задекларувала намір заборонити стихійний забій худоби, але на облаштування сертифікованої бійні треба від мільйона гривень, а таких грошей у місцевих підприємців не було навіть до кризи, а нині їх й поготів немає. Тому корів та свиней убивають та білують де завгодно — від лісосмуг до присадибних ділянок. І рештки скидають куди завгодно, залишаючи у тих самих лісосмугах, а часом навіть на берегах водойм. Звалище біля селища Комишани відрізняється від інших подібних «поховань» хіба що масштабами. Так і триватиме надалі, бо від поголів’я худоби у нас залишаються самі лише відрубані голови.

Херсонська область.

Тим часом

З 1990 року поголів’я ВРХ на Херсонщині скоротилося у 6,2 разу, і продовжує зменшуватися. За даними Головного управління статистики області, станом на листопад 2014-го, в регіоні налічувалося 72 тисячі корів -на 2,3 відсотка менше, ніж торік. З них більш як три чверті утримувалися у приватних господарствах, де власні бійні відсутні. Водночас забій худоби порівняно з тим самим 2013-м зріс на 13 відсотків — до 64,2 тисячі тонн.

Закупівельні ціни на свинину та яловичину живою вагою в області протягом останніх місяців зросли на третину і більше. 

Користуючись вигідною ринковою кон’юнктурою, селяни поспішають продати корів та свиней, а напередодні Різдвяних та Новорічних свят попит на м’ясо ще підвищиться. 

Відтак на голови та кістяки по всіх усюдах будемо натикатися ще частіше. 

І так буде аж до того часу, поки нова влада у державі не знайде в собі сміливості остаточно покласти край цьому неподобству, рішуче заборонивши забій худоби поза сертифікованими бійнями — за європейськими стандартами. Нині про наближення до ЄС говорять багато, але де в Євросоюзі знайдеться передмістя, всіяне головами корів, що розкладаються?

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.