Учора в Комітеті Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією відбувся круглий стіл та підбиття підсумків конкурсу студентських робіт на тему «Шляхи вирішення проблеми корупції у вищих навчальних закладах». У конкурсі взяли участь близько 50 осіб. Троє переможців, окрім матеріального заохочення, отримали можливість стажуватися в профільному комітеті або в одній з громадських організацій, котра здійснює аналіз антикорупційної політики.

«Коли перечитував ваші есе, відчував, що країна має майбутнє. Адже те, що написано в роботах, ґрунтується на серйозних життєвих цінностях, — зазначив голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак. — Приємно бачити і чути людей з абсолютно сформованими цінностями, життєвими пріоритетами, визначеною громадянською позицією, котрі чітко розуміють природу та причини корупції в освіті. А найголовніше — дають цікаві та нестандартні рецепти протидії їй».

Дуже символічно, підкреслив народний депутат, що круглий стіл відбувається саме в час закінчення зовнішнього незалежного оцінювання. За його словами, з кожним роком стає менше нарікань на цю систему. Хоча протидія щодо введення її величезна. Але корупційні ризики в системі освіти залишаються високими, і це теж треба враховувати, зокрема під час вступу до вишів. Нині, зауважив він, поза межами ЗНО поки що залишаються вузи силових відомств. Саме навколо них виникають найбільші скандали. Адже, подейкують, молодь вступає в ці заклади за хабарі. А потім хочуть повернути ще й кошти, які витратили на своє навчання.
В. Чумак повідомив, що днями народні депутати від трьох опозиційних фракцій зареєстрували у Верховній Раді законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях).
Згідно з документом, міліціонер зобов’язаний мати при собі жетон, який його ідентифікує. Також забороняється спецпідрозділам МВС і внутрішнім військам брати участь в охороні громадського порядку під час мирних зібрань.
Народний обранець нагадав, що в цьому році Верховна Рада зробила величезний прорив в антикорупційній політиці. Зокрема, вдалося ухвалити чотири закони. «На нас дуже сильно тиснули європейська спільнота та наближення вільнюського саміту. Також була потреба в цьому влади і опозиції», — сказав він та додав: проблема не у наявності чи відсутності законодавства для боротьби з корупцією, а у його виконанні.
 
На знімку: голова Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.