Комбайни поміж заметів снігу: на Херсонщині із запізненням на місяць завершилися «білі жнива», які цьогоріч буквально виправдали свою назву.
Зазвичай рис у південних степах закінчують збирати на початку листопада, але минулої весни аграрії запізнилися з посівом — довго чекали води з Північно-Кримського каналу для зволоження чеків. Тому вегетація завершилася пізніше, а там пішли рясні дощі, які не давали вивести на плантації важку техніку, аби вона не тонула у розм’яклому грунті. Проте результат «білих жнив» доволі успішний: з 6,7 тисячі гектарів угідь зібрали 42 тисячі тонн добірного рису. Заступник начальника Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Андрій Неділько каже, що мешканці краю споживають трохи більше, ніж 12 тисяч тонн рисової крупи на рік. Тому створених запасів з надлишком вистачить для потреб регіону, і для продажу за його межі.
Наступного року на Херсонщині планують закласти додатково щонайменше сто гектарів рисових плантацій на крапельному зрошенні, яке дасть змогу вдвічі знизити витрати води при вирощуванні цієї вологолюбивої культури. Якщо експеримент видасться вдалим, площі посівів на «крапельці» поблизу зрошувальних каналів у перспективі хочуть розширити до 20—22 тисяч гектарів. Це справа не одного року, але врожаї дозволять повністю компенсувати втрату рисових чеків в окупованому Криму, прогнозує директор Інституту рису НААН України (Скадовський район Херсонської області), кандидат сільськогосподарських наук Володимир Дудченко.
 
На знімку: збільшення виробництва рису в Україні знизить залежність нашої держави від імпорту цієї крупи.
 
Фото Валерія ДРУЖЕНКА.