Можливо, з 2016 року тести складатимуть і дев’ятикласники. Ці наміри Українського центру оцінювання якості освіти поки що тільки обговорюють. У профільному міністерстві, до слова, також вважають, що нинішня система іспитів застаріла, тому тестування у випускному дев’ятому класі цілком обґрунтоване й логічне.

Багато хто з вчителів вважають чиновницький проект слушним. Мовляв, якщо дитина старанно вчила всі роки всі предмети, їй немає чого боятися. Підсумки тестів покажуть і роботу самих викладачів, що, імовірно, не кожному сподобається. Думка батьків і самих школярів поки що невідома.
А тим часом
Під час нинішньої основної сесії ЗНО за списування вивели з аудиторій 529 абітурієнтів, а їхні роботи анулювали. Міністр Дмитро Табачник пропонує бути жорсткішими до викритих у шахрайстві й не допускати їх до повторного тестування в наступні роки. При цьому глава відомства посилається на досвід Франції, де тих, хто провинився, позбавляють права тестуватися на п’ять років. Терміни в Україні він має намір обговорити з педагогічною громадськістю...
Студенти вважають, що боротися з порушниками потрібно, але з усіма. Скажімо, давно настав час позбавляти наукових звань працівників, викритих у плагіаті. «Не можна карати тільки одну категорію людей, абітурієнтів, а на іншу, не менш важливу проблему, плагіат, просто заплющувати очі», — наполягає координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.