«...Більшість вступників надають перевагу спеціальностям гуманітарної сфери. Надмірна популяризація в суспільстві таких професій, як юрист, менеджер, економіст, призвела до ситуації, коли центри зайнятості переповнені кваліфікованими випускниками з вищою гуманітарною освітою. Тому необхідно посилити профорієнтаційну роботу серед молоді, вступників як силами міністерства, так і на рівні університетів, — вважає віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко. — Цього року зменшено держзамовлення за напрямами право, журналістика, менеджмент, а перевагу надали машинобудуванню, енергетиці, ІТ-технологіям».

На нараді, присвяченій нинішній вступній кампанії, зазначалося, що проходить вона стабільно та спокійно. І значно активніше, ніж торік. Міністр Дмитро Табачник повідомив, що «навіть змінилися запитання, з якими звертаються за телефонами «гарячої лінії» МОН». Здебільшого діти і батьки просять проконсультувати їх. Міністр, утім, вказав і на певні недоліки. Зокрема, йшлося про необхідність забезпечення вчасного внесення до Єдиної державної електронної бази з питань освіти заяв від абітурієнтів безпосередньо в день подання документів. Окрім того, очільник міністерства закликав голів рад ректорів, керівників навчальних закладів забезпечити неухильне дотримання правил прийому; оперативно реагувати на звернення громадян і не менш оперативно вирішувати питання, не допускаючи конфліктних ситуацій.
Громадянська мережа ОПОРА (ГМО) п’ятий рік поспіль проводить спостереження за вступною кампанією до ВНЗ. Цього року активісти виявили значно менше порушень. Вони, зокрема, повідомляють, що відсутність офіційної інформації про поділ державного замовлення між факультетами дезорієнтувала абітурієнтів, оскільки вони не могли оцінити свої шанси на вступ. Не всі заклади оприлюднили й дані про квоти цільового прийому сільської молоді, які було доведено відповідним міністерством.
Увага спостерігачів цього року знову прикута до функціонування Єдиної державної бази з питань освіти, де реєструють усі заяви абітурієнтів, а також до системи електронного вступу, яка дає змогу подати документи, не виходячи з дому. Цьогоріч представники ГМО, які ведуть спостереження за роботою 44 приймальних комісій ВНЗ скарг на роботу Єдиної бази не отримували. Як результат, значно збільшилася кількість абітурієнтів, які скористалися системою електронного вступу.
Для окремих абітурієнтів перешкодою під час подачі документів до закладів стали помилки, допущені при видачі атестатів у школі (неточності в написанні прізвищ, імен, по батькові, відмінність у датах видачі атестатів та додатків до них. Як наслідок, діти повинні марнувати час і нерви для виправлення помилок...
 
У приймальній комісії факультету економіки АПК Київського національного економічного університету імені В. Гетьмана.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 
ДОВІДКОВО
Станом на 9-ту годину 18 липня 2013 року у вищих навчальних закладах України зареєстровано 1 633 000 заяв від 539 200 абітурієнтів. У тому числі: в електронному вигляді — 425 400; у паперовому — 1 207 600.
Загалом подано заяв до ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації — 272 000; до ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації — 1 361 000.
Найбільше бажаючих стати студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка — 42 356 заяв; Національного університету «Львівська політехніка» — 28 652; Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара — 27 030; Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна — 24 086 заяв; Київського національного торговельно-економічного університету — 19 986 заяви.