Столиця і досі не може оговтатись від різкого зростання вартості проїзду у громадському комунальному транспорті. Обурені не тільки пересічні кияни, а й депутати міської ради. Фракція «Об’єднання «Самопоміч» у Київраді поставила під сумнів законність цього кроку і через суд намагається домогтися його перегляду. «Суд повинен дати правову оцінку діям Київської міськадміністрації, так як ми вважаємо, що КМДА порушила законодавство», — заявив під час прес-конференції у столиці голова громадської організації «Самопоміч» у Києві Юрій Вахель. Як повідомляє Інтерфакс, Окружний адміністративний суд Києва провадження по відповідному позову відкрив 10 лютого.
Позиція очільника столиці — підвищення цін на проїзд є вимушеним кроком: «Наше ключове завдання — щоб метро і громадський транспорт ефективно працювали». Утім, саме в економічній обґрунтованості підняття тарифів найбільше і сумніваються кияни, у тому числі і представники депутатського корпусу. Перед тим як йти до суду, депутати міськради із відкритим листом зверталися до голови КМДА. «Єдиною аргументацією збільшення тарифів є збитковість КП «Київський метрополітен» та КП «Київпастранс». Ці збитки КМДА вирішила закрити грошима з кишень мешканців міста Києва, замість того, щоб провести незалежний аудит та затвердити антикризові програми з реформування зазначених підприємств», — йдеться у зверненні. Крім того, за словами депутатів від «Самопомочі», не було враховано думку киян. Формально, проект рішення про перегляд тарифів винесли на громадське обговорення. Кияни навіть надсилали свої пропозиції, серед яких були й цілком адекватні.
Тож зараз уже у судовому порядку постала вимога скасувати прийняте рішення про підвищення тарифів. Передусім депутати від «Самопомочі» вимагають провести незалежний аудит комунальних перевізників, сформувати пакет антикризових заходів, спрямований на їх реформування, повернути весь прибуток від реклами та оренди цих підприємств у їх розпорядження. І тільки після цього, з урахуванням реального економічного стану цих КП, затвердити об’єктивні тарифи.