Ситуація — як віддзеркалення відомого анекдоту, бо в даному разі і не смішно, і ніхто здоров’я не бажає. Тільки пацієнти і медперсонал клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань АМН заспокоїлися після підписання меморандуму про мораторій на виселення лікарні з прилаврської території аж до введення в експлуатацію нового приміщення на вулиці Амосова, як знову надійшла команда «на вихід з речами», себто із крапельницями і обладнанням для підтримки життєдіяльності тяжко хворих.

Нагадаю, пацієнтські організації і медики погодилися перейти в обіцяні їм європалати і приготувалися чесно дотримати свого слова. Чого не можна сказати про інших підписантів меморандуму — представників держави та церкви. Тільки хронічні циніки під «введення в експлуатацію» можуть запакувати авральне окозамилювання: сотні зігнаних з інших об’єктів будівельників не здатні навіть за найбільшого трудового ентузіазму за два дні закінчити те, що не встигли зробити за кілька років.

Це добре розуміють і в Академії медичних наук, і в Києво-Печерській лаврі. Але байдужість до хворих в одних, і фарисейство в інших уже давно стали замінником і клятви Гіппократа, і виконання Божих заповідей. Халат і ряса при цьому — лише прикриття для справжніх намірів, далеких від гуманізму та благочестя. Можливо, настоятель лаври і керівництво АМН знову звинуватять автора та «Голос України» в «упередженій позиції», але як, скажіть, пояснити наказ в. о. директора підпорядкованого академії інституту Вікторії Задорожної «про забезпечення до 19 липня переведення хворих на Амосова, 5, без переривання лікувального процесу»? Невже люди з вищою медичною освітою справді переконані, що лікувальний процес ефективний в інтер’єрі будівельного сміття, палати з наспіх покладеною плиткою — це і є той хвалений єврорівень, а відсутність стерилізаційної і дезинфекційної камер — необхідна умова для хворих на СНІД і вірусні гепатити?

У принципі, зрозуміла і роль у цьому церковників. Підписуючи меморандум, настоятель лаври, напевно, чудово знав про появу іншого документа, адже сам зізнався, що часто спілкується з керівництвом уряду. А тому розпорядження Кабміну про «проведення 19 липня урочистої церемонії передачі в безплатне користування Свято-Успенському монастирю Києво-Печерської лаври будівель і споруд, в яких розміщено зазначений монастир» (сюди чомусь урядовці поквапилися зарахувати і приміщення лікарні), для «душпастира» не було світською таємницею. На жаль, це той випадок, коли зовнішні атрибути віри — хрест і церковне облачення не відповідають внутрішній суті слуги Господнього...

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Це і є ті «розкішні» умови, куди завтра мають переселити хворих для безперервного лікування?!