Учора члени Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та ВО «Батьківщина» спільно з київською громадою пікетували Головне управління МВС у Києві. Вимогою було припинення тиску на учасників подій, що сталися біля Святошинського РУВС.

Окрім цього, біля стін державної організації зібралися майже десяток працівників міліції та удвічі більше беркутівців.
Нагадаємо, Ірина Бондар, громадська активістка, розповідає, що минулої п’ятниці їй повідомили про рекет на Святошинському ринку з боку міліції. Дівчина приїхала на місце події і хотіла розібратися в причинах такої діяльності правоохоронних органів. «Коли ж я поросила показати документи в працівників міліції і якісь офіційні причини на такий «рекет», то у відповідь отримала лише мовчання, тобто жодних санкцій вони не мали. Чоловіки поводилися грубо, а на моє прохання розмовляти державною мовою один із них ударив мене в лівий бік. Мене шпиталізували, взяли аналізи і виявили забій грудної клітини», — зазначає потерпіла.
За словами очевидців, після цього інциденту підприємці Святошинського ринку хотіли вчинити самосуд над міліціонером, але він утік. Тож громадяни влаштували протест біля Святошинського РУВС. Після цього міліціянти заявили про те, що постраждали 11 працівників.
Ігор Криворучко, голова Соціал-національної асамблеї розповідає, що причиною пікетування Святошинського РВВС наступного дня стала заява органів влади про те, що активістів нічної акції протесту притягнуть до кримінальної відповідальності. «Ми були налаштовані рішуче, готові навіть перекривати дороги і бути на місці доти, доки чиновники не змінять свого рішення. Згодом до нас вийшов генерал-майор Валерій Коряк і запевнив, що жодних обвинувачень щодо пікетувальників правоохоронні органи не мають», — сказав він.
За словами Ірини Бондар, Коряк не дотримав свого слова і вчора 23 активісти акції отримали повістки до суду.
У свою чергу Ольга Білик, заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю столичної міліції, повідомляє, що інформація про повістки до активістів є неправдивою. «Взагалі існує думка, що дії правоохоронних органів 12 липня на Святошинському ринку були цілком законні і перевірка проходила спокійно, доки там не з’явилися спекулянти, які почали підбурювати народ, результатом чого і став такий конфлікт», — додає Білик. За її словами, станом на сьогодні розпочато кримінальне провадження за фактом опору представникові правоохоронних органів, триває слідство.
«Голос України» намагався з’ясувати правдивість факту повісток активістам, але в приймальні Київського окружного адміністративного суду відповіли, що особам, які не мають офіційної причетності до події, інформацію надати не можуть.
 
Мешканці столиці, протестуючи проти побиття міліціонером активістки Ірини, у ніч на суботу, 13 липня, пікетували Святошинський райвідділ міліції у Києві, біля якого зламали огорожу.
Фото Владислава МУСІЄНКА/УНІАН.