Якщо влада не втрутиться і не перегляне права власності забудовників, які розмістилися на берегах Дніпра, то скоро не матиме вільного доступу до ріки.

Про це повідомив Олександр Соколенко, експерт Національного екологічного центру України. Останнім часом мешканці подають дедалі більше скарг про те, що якісь охоронці відгородили київські пляжі парканом і перекривають доступ до води, зазначає еколог. «Ось нещодавно ми отримали листа про те, що на пляжній території Труханового острова, на якому ще вчора можна було вільно відпочивати, забудовник огородив майже три гектари прибережної території. Ми виїхали на місце, й інформація підтвердилася, на що ми одразу відреагували і написали листа до КМДА з вимогою перевірити право власності, чекаємо відповіді», — розповідає Соколенко.

За його словами, це не єдина історія й дієво вплинути на таких власників землі можуть Державна інспекція сільського господарства, Верховна Рада й органи прокуратури, але поки що не створено жодного законопроекту щодо врегулювання цього питання, хоча певні засади контролю є у Земельному і Водному кодексах України, додає експерт.

Масштабну шкоду екології, зокрема й Труханового острова, що претендує на звання національного заповідника, завдають фестивалі, які відбуваються на його території, повідомляє Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України. «РОК’n’СІЧ» та «Szіget», які нещодавно відлунали на острові, змінили територію до невпізнаваності. А тридцятихвилинні феєрверки знищують значну частину виводку птахів», — підкреслив О. Василюк.

Екологи наголошують, що якщо найближчим часом цю проблему не візьмуть під контроль, то можна чекати громадського самосуду.