Локшина — двічі на день. Якщо пощастить — без сальмонели
Найпопулярніші страви у столичних садках — це каша і локшина. «Вермішель дітям можуть дати й двічі на день: спочатку у вигляді гарніру, потім — у супі або в запіканці», — скаржиться мама трирічного Микити. Малюк відвідує один із дошкільних навчальних закладів Солом’янського району.
Саме вермішелевою запіканкою з курячим м’ясом і яйцями нещодавно отруїлися вихованці 455-го дитячого садка в іншому — Дніпровському районі Києва.
Хто винен у тому, що до столу потрапили неякісні продукти, з’ясовують правоохоронці. За висновком СЕС, розлад здоров’я спричинили курячі яйця, в яких знайшли збудник сальмонельозу. За фактом отруєння було порушено кримінальну справу за ст. 137 КК України (неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей).
Як повідомила «Голосу України» керівник прес-служби прокуратури Києва Яна Соболевська, зрештою кількість вихованців садка, яким було встановлено діагноз «сальмонельоз», зросла до 35. Такий само вердикт лікарів отримала одна із виховательок закладу. Загалом після отруєння в садку з гострою кишковою інфекцією було госпіталізовано 45 пацієнтів, а звернулися по медичну допомогу — 49.
«За висновками СЕС, джерелом сальмонельозу було куряче яйце, — підтвердили в прокуратурі. — Слідчі працюють і з постачальниками продуктів, і з тими, хто їх переробляв».
У садку не дотримувалися технології приготування страв, порушували санітарно-епідеміологічний та дезінфекційний режими. Персонал — кухар, комірник і медсестра — нехтували правилами особистої гігієни і не завжди вчасно проходили профілактичний медогляд. На додачу, в дошкільному закладі виявили вершкове масло сумнівної якості, яке зберігали в неналежних умовах.
Усе нібито зрозуміло: винних обіцяють покарати, порушення — виправити, та чергові заяви чиновників оптимізму не додають. Адже схожі вади в організації дитячого харчування в столиці фіксують з року в рік.
Минулої осені за результатами перевірки, проведеної прокуратурою та СЕС в Деснянському районі Києва, теж порушили кримінальну справу. У макаронах й омлеті, якими годували вихованців садочка №745, знайшли кишкову паличку, а у кухарів та вихователів — стафілокок, виявили кричущі порушення санітарно-гігієнічного режиму та технології приготування страв. Навіть посуд у садочку мили сяк-так...
Винних і досі не покарали — кримінальна справа перебуває на рівні досудового слідства, і як скоро дійде до Феміди (і чи дійде взагалі), наразі невідомо. До речі, тоді загалом проінспектували 6 освітніх закладів району (садків і шкіл), і в кожному виявили порушення. У котлети кухарі не докладали м’яса, в борщі його замінювали жиром, а щоб крихітна порція тушкованої картоплі здавалася більшою, її приправляли водою. Тому енергетична цінність страв зазвичай була нижчою від визначеної у документах. Були питання і до постачальників — продукти не відповідали державним стандартам.
Після останнього спалаху сальмонельозу місцева влада вирішила перевірити всі дошкільні заклади столиці, які продовжували працювати цього літа після 25 червня. Попередні результати вже відомі: троє директорів ДНЗ отримали адміністративні стягнення, оголошено догани 15 працівникам райвно восьми районів міста. Та чи змінить це загальну систему?
Кожна чергова перевірка дитячих закладів — чи то в столиці, чи то в глибинці — незмінно виявляє одні й ті самі порушення: прострочені або неякісні продукти, відсутність документів про їх походження, недотримання встановлених фізіологічних норм харчування малюків. До столу подають переважно дешеві продукти, що містять вуглеводи, — картоплю, крупи, макарони, хліб.
Між іншим, страва, яка нещодавно вклала на лікарняне ліжко малюків з 455-го садка, не була передбачена двотижневим перспективним меню. Вочевидь, її «змайстрували» з того, що було під рукою. Натомість бурхлива фантазія кухарів має бути обмежена постановою Кабміну №1591 та Інструкцією з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах, що вимагають планувати сніданки, обіди й вечері заздалегідь і дотримуватися при цьому визначених натуральних норм продуктів, необхідних для нормального фізіологічного розвитку дитини.
Улітку, згідно з постановою, витрати на харчування в садках мають збільшуватися на 10 відсотків — для придбання свіжих овочів і фруктів. На практиці вихованців одного закладу можуть побалувати абрикосами, яблуками та апельсинами, а в іншому дари садів збирають переважно в рідкому узварі... А от локшину подають до столу скрізь.