Про нього пишуть вітчизняні та світові ЗМІ, його адреналінові відеоролики на YouTube збирають сотні тисяч переглядів, а від фотографій йдуть мурашки по шкірі. Ще б пак — київський екстремал без страховки прогулюється пілонами мостів, балансує на одній нозі на будівельних балках і навіть підстрибує на верхівках висотних веж, «тримаючись» лише за повітря. Одні кажуть, що він безстрашний геній, інші називають його божевільним самогубцем, а інтернет-громадськість прозвала його сучасним послідовником Людини-Павука!
І недарма! Адже 26-річний житель столиці без сторонньої допомоги, страховки та страху на висоті пташиного польоту робить такі приголомшливі трюки, які американський режисер Сем Реймі втілив у відомій на весь світ кінострічці «Людина-Павук», використовуючи спецефекти. Не дивно, що його незмінний девіз — «Страху не існує!»
Хто ж він насправді?
Своє справжнє прізвище київський екстремал Григорій ховає за ніком Mustang Wanted (Мустанг Вонтед), запевняючи, що це його давнє прізвисько. Подробиці власної біографії розповідає неохоче. Хлопець — самоучка, він точно не пам’ятає, коли вперше зробив трюк на висоті, але з того часу він вже встиг облазити та підкорити майже всі висотки та небезпечні місця не лише Києва, а й усієї України і навіть Росії. А почалося усе ще в дитинстві. Як і всі хлопчаки, він полюбляв лазити по деревах, підніматися на дахи гаражів і будинків, за що батьки постійно сварили його. Тоді вони й уявити собі не могли, у що переросте небезпечне захоплення сина. Тим часом Григорій виріс та подорослішав, і дерева та гаражі змінилися хмарочосами, мостами та вежами...
Робить те, на що інші навіть бояться дивитися
На висоті пташиного польоту Мустанг Вонтед заради власної забави і задоволення виконує приголомшливі трюки. Він прогулюється стрілами висотних 100-метрових кранів, балансуючи на одній нозі; залазить на висотки по газовій трубі або просто по стіні; пересувається, як по рукоходу, і підтягується на іржавих 150-метрових трубах вишок; ходить навшпиньки перилами мостів на шаленій висоті... Крім того, хлопець не боїться на мить підстрибнути і опинитися в польоті на висоті багатьох метрів над землею. Та головна фішка Григорія — вилізти на багатоповерхівку і повиснути на її зовнішній стіні, тримаючись за край даху буквально трьома пальцями.
Мустанг Вонтед завжди підкорює висоти у навушниках, де грає його улюблена музика. «Вона розслаблює, допомагає зосередитися, що дуже важливо, до того ж криків перехожих: «Жах, куди лізе!» — майже не чути, — з усмішкою на обличчі каже хлопець. — Багато хто запитує мене, навіщо я це роблю. Відповідь проста: мені це подобається, це мій спосіб життя!»
Підкорені без страху висоти
Київський павук неодноразово піднімався й робив різноманітні трюки на висотних будинках, вишках, мостах та вежах, але найбільша висота, яку хлопець підкорив в Україні, — вишка у 260 метрів у Броварах. Та найбільший максимум — хмарочос «Меркурій» у Москві, висота якого, за даними вільної енциклопедії Вікіпедії, становить 338,8 метра. Розповідаючи про свої улюблені місця, екстремал радить не писати про них, щоб зайвий раз не провокувати людей спробувати вилізти туди. Досить того, що невільні свідки вилазок Григорія найчастіше вважають його самогубцем, а потім усе за сценарієм: хто за голову хапається, хто номер міліції перелякано набирає, а хто з роззявленим ротом уважно спостерігає... Григорій же, вибираючись на чергову висоту, має абсолютно незворушний вигляд: він робить це невимушено і з щирою усмішкою, стверджуючи, що зовсім не боїться. «Смерть — не найгірше, що може трапитися. Всі помирають, але не всі живуть так, як хочуть. Зрештою загинути можна будь-де і в будь-який момент. Якщо ти всього боїшся, потрібно жити у стерильній лабораторії, — ділиться життєвим досвідом екстремал. — Якщо все життя боятися, можна померти від нудьги». Водночас хлопець зізнається, що, якщо з ним щось трапиться — йому радше померти, ніж покалічитися.
«Не повторюйте те, що я роблю»
Мустанг Вонтед запевняє, що в його трюках немає нічого складного. На його думку, цим могло б зайнятися 85% населення, але головною перешкодою завжди є страх. Та цілком зрозуміло, що й мови бути не може про те, щоб надихнути людей на власні «подвиги»: Григорій наполегливо радить не намагатися повторювати його трюки! До того ж без відповідної фізичної підготовки навряд можна зробити щось подібне. Екстремал веде здоровий спосіб життя: не курить, не п’є і багато тренується. «З одного боку для мене це спорт, хоча з другого — назвати моє заняття спортом не можна. Адже в якій формі ти б не був, усе одно можна зірватися. Наприклад, газові труби не призначені для того, щоб по ним лазити, а деякі металеві споруди — щоб висіти. Зазвичай ці думки відвідують, коли труба хитається або з-під ніг починає сипатися штукатурка чи побілка. Та й сильний вітер може порушити координацію чи судорога ногу звести... Другої спроби не буде! Оступатися доводилося, але життя перед очима не проносилося, — розповідає Григорій, — у мене взагалі за все життя було сім переломів, але не подумайте, що через падіння з будинків: тут висота така, що якщо впасти, то переломи будуть рахувати уже в морзі».
Мережева популярність
Сьогодні Мустанг Вонтед досить популярна особистість у Всесвітній павутині. У соціальній мережі «Вконтакті» за його успіхами стежить більше дев’яти тисяч друзів, відома пошукова система Google на запит «Київський спайдермен» видає аж 368 тисяч результатів, а його особистий сайт www.mustang-wanted.com щодня відвідує велика кількість людей. Така шалена популярність прийшла до киянина порівняно нещодавно. Почалося усе після того, як один з друзів Григорія виклав на тому ж YouTube знятий на телефон відеоролик з вилазки. «Тоді він набрав більше 100 тисяч переглядів і безліч коментарів. Після цього ми вирішили фотографувати та знімати на відео мої трюки на висоті і викладати у Всесвітню павутину. Невдовзі про мене написав один сайт, потім інший — і пішло-поїхало», — каже Григорій, і відразу додає, що не ставив собі за мету стати зіркою Інтернету. За його словами, вся популярність наразі вимірюється тисячами друзів у соціальних мережах, кількома телесюжетами та пізнаваністю на вулицях рідного міста.
Відомий навіть у США
Та популярність Григорія не обмежується кордонами рідної батьківщини. Його адреналінові фотографії та відеоролики, у достовірність яких важко повірити, шокували інтернет-громадськість усього світу. До речі, для всіх тих, хто сумнівається у правдивості зображень, на особистому сайті Мустанг Вонтед розмістив оголошення, в якому висловив готовність взяти участь у подібних експериментальних проектах. Подвиги київського екстремала стали темою для публікації на одному з найпопулярніших новинних сайтів у світі — Yahoo! News. «26-річний киянин, який ховається за ніком Mustang Wanted, своїми незвичайними вправами змусить вас соромитися ваших простих тренувань», — йдеться на сайті. Не міг не помітити українського екстремала й провідний молодіжний американський тележурнал «Rіght Thіs Mіnute», який транслює незвичайні ролики у прямому ефірі. Зняте у Києві відео, на якому Григорій піднімається на пілон пішохідного мосту, шокувало американців, які зізналися, що під час його перегляду у них пітніли долоні.
Крім дахів, полюбляє читати
За освітою Мустанг Вонтед — філософ, і багато хто пов’язує його вміння концентруватися та боротися з власним страхом саме з цим, хоча сам він це заперечує. «Духовна складова в екстримі дещо інша. Тут головне спокій і духовна врівноваженість», — додає особистий фотограф Григорія Афанасій Чявдік. З дитинства хлопець бере участь в екстремальних видах спорту, свого часу захоплювався капоейрою та метанням бойових сокир, а після знайомства у 2005 році з оператором — ще й біохімією. Екстремал обожнює котів і професійно займається фотографією. Він доволі ризикова людина, оскільки спробував роуп-джампінг  (стрибки з мотузкою з високого об’єкту) і навіть їздив на даху автомобіля зі швидкістю 120 км на годину.
Крім висоти, столичний екстремал обожнює читати Достоєвського і Ремарка, а ще цікавиться Деном Османом — відомим американським скелелазом та екстремалом. Та київському підкорювачу вершин скелі заміняють столичні будинки, мости та вежі. Хлопець прекрасно розуміє, що його захоплення небезпечне, але планів зупинитися поки що немає. Також Григорій мріє зайнятися каскадерством, а цього літа збирається об’їздити багато країн і підкорити найвищі хмарочоси світу!
Фото надані автором.