Тема збереження довкілля — постійна у «Голосі України». В одній з останніх кореспонденцій під назвою «Про «міфічних пташок», екологічне невігластво та байдужість» (18.06.13) ішлося про те, що природно-заповідний Труханів острів, який і досі є унікальним куточком дикої природи, дедалі більше перетворюється на місце проведення гучних заходів.
Хоч їх організаторам і КМДА, котра це дозволяє, відомо: ця територія вимагає тиші, оскільки є одним з основних місць гніздування птахів у Києві. Чимало їх, а також тутешніх тварин і рослин, занесені не тільки до української Червоної книги, а й до європейських Зеленого і Червоного списків. Прикро, але зусилля екологів зупинити свавілля — марні. Як і, приміром, звернення до організатора останнього музичного екстрим-фестивалю «Рок’N’Січ» Олега Скрипки, котрий заявив, що «український рок — цінніший для України, ніж реліктові міфічні пташки».
Цей матеріал викликав чимало відгуків, один з яких пропонуємо читачам.
Барабань на всю планету
Пишу цього листа з приводу статті «Про «міфічних пташок», екологічне невігластво та байдужість». Враження: дикуни у середовищі дикої природи. Якщо друге — первозданне, то перше — соціальний маразм. Таке явище характерне й для інших міст, але ж столиця має слугувати прикладом бережливого ставлення до довкілля.
З настанням літа на відкритих майданчиках у парках та лісопарках влаштовуються концерти музичних груп з неймовірно гучним звучанням на зразок: «Барабань на всю планету». Через що не тільки живність зазнає стресу, а й у людей закладає вуха. Егоїзм людини щодо довкілля вже не має меж, а від її рукоприкладства природа стогне й задихається.
Владні ж структури замість того, щоб докласти рук до облагородження середовища мешкання, пустили все на самоплив, пояснюючи таку свою бездіяльність... браком коштів. А точніше, то зароблянням їх таким сумнівним методом. Самі мешканці здебільшого не навчені не лише дбати про місце мешкання, а й дотримуватися правил громадського співжиття, завдаючи шкоди екосистемі. Хіба не звідси захаращені двори, засмічені пляжі й водойми, перетворені на автопарковки газони та багато іншого? Одне слово, люди здебільшого, — на жаль! — живуть за принципом: «Після нас хоч потоп».
Водночас головний вихователь людини — суспільне буття. А яке воно, то така й свідомість. Але ж саме людина формує суспільне буття. Не перевівши цю зв’язку з низхідної у висхідну, можна остаточно підірвати підвалини суспільства. Тому цей процес має стати першочерговою турботою законодавчої і виконавчої влади.
Надзвичайно важлива роль у цьому процесі належить представникам культури і передовсім її еліті — письменникам, художникам, акторам, музикантам, як найбільш публічним провідникам моралі, котрі мають широкі можливості впливу на формування громадської свідомості. На жаль, пасивність, а нерідко й аморальність, як у випадку з організатором екстрим-фестивалю на Трухановому острові, посилює руйнацію громадської свідомості. Величезна відповідальність за формування морального середовища лежить на школі. Варто, очевидно, скорочувати випуск «освічених» варварів. Що можливо за цілеспрямованої виховної роботи. А для цього поруч із навчальною має бути виховна програма з певним кадровим складом, який відповідає за її організацію і виконання. Але передовсім нам слід усвідомити, що аморальне суспільство не може бути успішним.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Від редакції
Автор листа пропонує організувати в «Голосі України» постійний дискусійний клуб, у якому читачі обговорювали б цю надзвичайно важливу тему, власне, основу нашого буття: «Людина і довкілля», що ми й робимо сьогодні. Запрошуємо до розмови всіх небайдужих і чекаємо листів.
Але ще раз повернімося до «міфічних птахів». Невдовзі після публікації матеріалу на тему збереження унікального куточка дикої природи на Трухановому острові ЗМІ оприлюднили інформацію: «Наступного року на Трухановому острові проведуть музичний фестиваль Szіget Kyіv. КМДА підписала з угорською компанією Szіget Cultural Management Ltd відповідну угоду. Фестиваль планують проводити щороку. Перший триватиме три дні, організувати його хочуть наприкінці червня. Szіget проводить такі само фестивалі в Будапешті. Кожен такий захід відвідують близько 400 тисяч осіб».
Оце й уся мораль нашого суспільства та влади водночас...
Труханів остров. І цю красу ми знищимо?