За перше півріччя цього року на території метрополітену було виявлено та припинено близько 14,5 тисячі фактів несанкціонованої торгівлі. При цьому у майже кожному третьому випадку працівники підземки діяли самотужки, силою слова та вмовлянь. Та є торгівці, які на зауваження працівників підземки не реагують. Тоді доводиться звертатися до міліції. Але як не дивно, і тут на скарги щодо стихійної торгівлі реагують не завжди. Понад 5700 викликів метрополітенівців на телефони райуправлінь міліції та на лінію «102» було проігноровано, розповів учора під час брифінгу начальник Київського метрополітену Володимир Федоренко.

— Особи, які торгують, чітко розуміють свою безвідповідальність, — каже В. Федоренко. — Адже зазвичай усе обмежується вимогою зібрати свій крам та залишити зону метрополітену. І жодної відповідальності, фактично, вони не несуть. І уже за кілька годин знову повертаються на те само місце торгувати.

Тому, на думку В. Федоренка, без втручання правоохоронних органів все одно не обійтися. І тут, переконує головний метрополітенівець, важливо, щоб таких порушників карали так, як того закон вимагає: конфіскацією товарів та штрафом. Така суворість цілком виправдана. Адже стихійна торгівля у переходах та на підходах до станцій підземки становить потенційну небезпеку. Якщо, не дай Боже, щось станеться, ці ятки перешкоджатимуть швидкій евакуації населення чи ж під’їзду спецтехніки. «Колись у нас під потяг на станції «Святошино» впала жінка. Вона була ще жива і потребувала допомоги. А наша спецтехніка, яка мала підняти домкратом потяг, через численні кіоски та МАФи не могла під’їхати, гаявся час. Так бути не повинно. Ми звернулися до міської влади з проханням очистити території біля метрополітену від торгових точок. З початку року 125 таких об’єктів уже прибрали. Та за нашими підрахунками, на вулицях міста залишається ще понад 500 МАФів, які стоять у зоні метрополітену», — сказав Володимир Федоренко.