Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій (ТЕС) за тиждень, з 8 по 15 грудня, скоротилися на 4,6% (на 66,83 тис. тонн) — до 1396,75 тис. тонн. При цьому запаси мазуту на складах ТЕС за тиждень збільшилися з 113,63 до 114,98 тис. тонн. Про це повідомляє сайт компанії «Укренерго».

Тут також уточнюється, що через дефіцит вугілля 15 грудня не працювали 20 блоків ТЕС потужністю 5,362 ГВт: «Станом на ранок 15 грудня частка АЕС у загальній структурі генерації становила 48% (11055 МВт), ГК ТЕС — 38% (8853 МВт), ТЕЦ — 5% (1147 МВт), ГЕС і ГАЕС — 8% (1939 МВт), ВЕС — 1% (21 МВт)».

Тим часом експерти у цій галузі повідомляють, що до 1 грудня на складах ТЕС було у 2,6 разу менше вугілля, ніж у такий само період минулого року. Утім, про скорочення запасів палива на складах ТЕС державної компанії «Центренерго» не знав хіба що лінивий, бо дані про це не були таємницею для громадськості. У липні антрацитів там було 969 тис. тонн, у серпні — 691, вересні — 205, жовтні — 98, у листопаді — 58 тис. тонн. А нині й цього немає, даних за грудень ще не повідомлено.

Зате відповідальні за енергетику керівники, як мантру, повторюють: «Україна має дефіцит вугілля антрацитної групи через те, що всі шахти, де видобувається таке паливо, опинилися на територіях Донбасу, захоплених бойовиками. Вивезти вже видобуте вугілля звідти неможливо».

Та зупиніться вже нарешті! Всі чудово знали про «бойовиків на Донбасі» ще з весни. То чому не подбали про імпорт антрацитів негайно ще тоді, з літа, або бодай із серпня!? Складається враження, ніби наші очільники діяли за Кашпіровським: «Усе буде добре — воно саме розсмокчеться!». Інакше на що сподівалися — на манну небесну чи на милість бойовиків?

Чому досі ті, кому належить це робити, не вживають уже негайних заходів, аби запустити газомазутні блоки, про що волають керівники ОДА Донецької і Луганської областей? Бо вже й неуку зрозуміло, що коли цього не зробити, то країна замерзне. У тому числі, чи передовсім Київ, бо вугілля на ТЕС немає і його не встигають завезти. Причому зрозуміла причина: належним чином не спрацював уряд. Але ж, крім державного, в Україні є ще й приватний ринок, на якому задіяні справді фахівці у цій галузі, які знають реальну ситуацію. Їм не дають втрутитися чи вони самі не бажають цього робити?

А керівництво країни, замість того щоб шукати вугілля, «розбирається» спочатку з африканськими поставками, потім з «Центренерго», а тепер — з «Енергоатомом». Адекватного розуміння ситуації не видно і з боку відомства енергетики, на яке покладена відповідальність за все, що відбувається у його «господарстві».