Новою для Закарпаття справою перейматиметься товариство «Голланд Алма» з Угорщини. Закордонні фахівці вирощуватимуть в Україні сировину для альтернативного палива — енергетичну вербу.
Уже завершено процедуру внесення цієї рослини до вітчизняного державного реєстру, тому її можна офіційно починати висаджувати. За словами представника підприємства Петер Кавашші, заготували 80 мільйонів живців для закладання плантацій.
Наразі цим видом палива активно цікавляться і у владних, і в комерційних структурах. Саме тому в Ужгороді провели спеціалізований семінар, щоб продемонструвати переваги використання цієї культури. Її збирають комбайнами — майже так, як кукурудзу, а потім за спеціальною технологією перетворюють на паливну сировину.
Для фермерів, які хочуть закладати власні плантації, незабаром розпочнеться етап фахової підтримки і консультування. «Це не так просто. Потрібно добре вивчити властивості ґрунту, правильно посадити вербу», — каже Петер Кавашші.
До речі, участь у семінарі взяли й фахівці зі Швеції, які поділилися досвідом вирощування енергетичної верби у себе вдома — на півночі континенту. Вони переконують, що це не лише дешеве джерело енергії та перспективний бізнес, а й поліпшення стану довкілля. Адже рослина, виробляючи кисень, споживає вуглекислий газ. Одне слово, учасники семінару дійшли висновку, що Закарпаття має гарні перспективи для вирощування цієї культури. До речі, в Україні вже є декілька тестових плантацій енергетичної верби.
 
Закарпатська область.