Близько тисячі студентів і викладачів Дніпропетровського державного аграрного університету прийшли 1 липня до будинку облдержадміністрації. Головна вимога мітингувальників — скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України про реорганізацію ВНЗ, згідно з яким аграріїв об’єднують із фінансистами та... митниками.
Приводом для акції стало прийняте 26 червня розпорядження уряду «Деякі питання утворення Дніпропетровського державного економічного університету», згідно з яким у місті на Дніпрі буде створено державний економічний університет. Крім того, намічено реорганізацію Дніпропетровської державної фінансової академії, Академії митної служби України і Дніпропетровського державного аграрного університету шляхом приєднання до новоутвореного Дніпропетровського державного економічного університету.
Реформування загрожує вступній кампанії
На думку учасників акції, у результаті такої реорганізації, цілісний майновий комплекс Дніпропетровського державного аграрного університету буде передано зі сфери управління Міністерства аграрної політики і продовольства до сфери управління Міністерства освіти і науки. У такий спосіб ДДАУ може втратити декілька тисяч гектарів орних земель і сім навчальних корпусів у центрі Дніпропетровська. Можливо, ці ласі шматки і стали справжньою причиною «реорганізації».
«Звертаємося до вас із проханням зберегти один з найстаріших і найпотужніших аграрних університетів України, який займає передову позицію серед установ відповідного профілю, — заявлено у зверненні вченої ради ДДАУ до Президента України, Прем’єр-міністра, міністра освіти і науки. — Постанова Кабінету Міністрів про реорганізацію (ліквідацію) Дніпропетровського державного аграрного університету є алогічною». Зокрема, агрономія, ветеринарна медицина, гідромеліорація, харчові технології, водні біоресурси тощо не можуть бути об’єднані у структурі економічного університету.
У міністерстві зазначають, що в процесі об’єднання ВНЗ буде створено робочу групу, яка й визначить структуру університету, інститутів, факультетів і кафедр. «Потім оберуть вчену раду й ректора. Але існуючі ВНЗ не будуть закриті, — пообіцяв журналістам міністр освіти Дмитро Табачник. — У постанові Кабміну йдеться, що студенти, аспіранти продовжують навчання за тією спеціальністю, на яку були прийняті. Викладачі переходять із тією само заробітною платою. Кафедри зберігаються, факультети можуть зберігатися, а можуть об’єднуватися — як вирішить учена рада».
Потрібні аграрії-митники?
Перший заступник міністра МОН, який терміново прилетів зі столиці, заявив студентам і викладачам, що уряд і міністерство завжди стояли, стоять і стоятимуть на тому, що існуюча вже багато років система освіти повинна розвиватися. Додавши, що в тих умовах, у яких працює економіка країни, в яких розвиваються навчальні заклади, створення нового навчального закладу в Дніпропетровську — це крок уперед, що має велику перспективу.
«Разом з об’єднанням ставиться мета зберегти всі ті досягнення, які були зроблені установами за роки своєї історії, — додав Євген Сулима. — У рамках Дніпропетровського економічного університету будуть збережені всі перелічені напрями, у тому числі й аграрний».
За словами першого заступник міністра, всі об’єднані спеціальності в новому ВНЗ розвиватимуться на рівних. Кожен із представлених напрямів буде реалізовуватися у формі окремого інституту, що лежить у структурі університету. «Саме поняття «економіка» не має на увазі існування винятково фінансів, — розмірковує він. — Економіка — це складна система, яка складається з безлічі секторів, одним із яких є аграрний сектор. В аграріїв з’явиться можливість за рахунок інших спеціальностей підтримати аграрний напрям».
Ректор ДДАУ Анатолій Кобець не виключає, що коли їхні зусилля не увінчаються успіхом, то на боротьбу зі скасуванням рішення про ліквідацію дніпропетровських ВНЗ буде піднято батьків студентів і дніпропетровських аграріїв.
«Це нелогічне рішення. У профільних міністерствах, до яких належать ВНЗ, до останнього моменту вважали його жартом, — заявив він. — У структурі Аграрного університету перебуває шість коледжів, які не входять у схему об’єднання ВНЗ. Фактично зараз Аграрний університет ліквідовано, але схеми об’єднання з Митною академією на даний момент немає. У разі, якщо студенти університету не знайдуть підтримки у влади, вони мітингуватимуть скрізь, де це можливо. 1 вересня студенти пікетуватимуть Дніпропетровську облдержадміністрацію повторно».
 
Під час акції.
Фото з сайту vgorode. ua.
ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ
«Студентів накручують університетські «феодали» — проректори, головбухи, секретарі, — заявив журналістам міністр освіти Дмитро Табачник. — На утримання одного проректора, його секретарів і водія в рік іде півмільйона гривень. У трьох ВНЗ їх 15, а в новому буде п’ять. Гроші, що вивільнилися, можна буде спрямувати на ремонт гуртожитків, нові меблі, стажування студентів. Агроуніверситет свої землі не втратить, вони залишаться держвласністю».
ТОЧКА ЗОРУ ОГЛЯДАЧА
Три роки тому з’явилася Стратегія інноваційного розвитку України в умовах глобалізації, яка мене особисто дуже обрадувала. Вона з усією відповідальністю констатувала колосальне відставання країни в інноваційному, технологічному розвитку від розвинених економік. І цілком резонно розглядала завдання підготовки висококваліфікованих кадрів, як першочергове. Аграрному сектору потрібні не просто ветеринари, зоотехніки або агрономи, а фахівці, здатні витримувати конкуренцію з європейцями або американцями. А скільки саме потрібно тих або тих, ніхто не відповість, бо наша статистика бажає кращого, а ринок освітніх послуг не відповідає на виклики ринку праці. Підготувати фахівців, які відповідають усім запитам часу, наша вища освіта і наука не можуть досі, тому прагнення влади поліпшити структуру освітньої підготовки майбутніх аграріїв можна тільки вітати. Погано те, що втілення в життя цього прагнення пішло накатаною колією — без попереднього обговорення і нахраписто. Однак, як підтверджують останні події, нинішні виші вже не хочуть ухвалювати зміни як належне. І на це чиновникам доведеться зважати.
Сергій БОРИСЕНКО.