Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки. «За результатами заяв голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілії Гриневич у ЗМІ поширюється інформація про так звані «кулуарні» рішення Кабінету Міністрів щодо реорганізації, об’єднання вищих навчальних закладів, — йдеться у заяві. — Хотіли б поінформувати громадськість, що створення регіональних потужних університетів здійснюється на виконання Указу Президента України від 12 березня 2013 року № 128 «Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та Указу Президента України від 25 червня 2013 року № 344 «Про національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року».
26 червня 2013 року на засіданні уряду схвалено розпорядження «Деякі питання утворення Дніпропетровського державного економічного університету».
Створення потужних університетів здійснюється шляхом об’єднання закладів різного професійного спрямування. Так, зокрема, був створений Криворізький національний університет, який утворили з технічного, педагогічного та економічного ВНЗ.
Протягом 2010—2013 рр. галузевим міністерством проведено роботу щодо створення 10 потужних університетів із 24 ВНЗ шляхом об’єднання або приєднання. Проект розпорядження КМУ погоджено з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством фінансів, Міністерством аграрної політики та продовольства, а також з Міністерством юстиції.
Усіма без винятку розпорядженнями уряду, що передбачають об’єднання або приєднання закладів, визначено, що студенти цих ВНЗ продовжують навчання у новоствореному закладі за відповідним напрямом (спеціальністю), а викладачі продовжують працювати у ньому, стверджує прес-служба МОН.