На Буковині відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці щодо практичного застосування Закону «Про зайнятість населення» за участі народних депутатів, представників адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, органів державної влади, профспілок і роботодавців.

З початку року — шість тисяч робочих місць

Як розповів голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв, з початку року в установах та організаціях області створено понад шість тисяч нових робочих місць. Зокрема, в Чернівцях відкрили нове підприємство ТзОВ «СЕ Борднетце-Україна», де вже працює 170 осіб, і до кінця року тут буде працевлаштовано 500 людей. Середня зарплата становитиме 3600 гривень. Очільник крайової виконавчої влади зауважив також, що передбачається введення в експлуатацію забійного цеху птиці в с. Шипинці Кіцманського району, приміщень для утримання 30 тисяч індиків у с. Ванчиківці Новоселицького району, проведення реконструкції приміщень для утримання 12 тисяч голів свиней у с. Шишківці Сокирянського району, реконструкції та відновлення роботи ТОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик», будівництво цеху із забою птиці та переробки м’яса в с. Мамаївці Кіцманського району. Все це дасть змогу працевлаштувати людей на селі та надати їм певні соціальні гарантії.

Рухаємося у правильному напрямку

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко розповів, що на сьогодні ситуація з роботою, заробітною платою є надзвичайно складною: «На недавньому засіданні колегії Міністерства соціальної політики пролунало кілька тез, які б я хотів озвучити. Із 13 млн. платників єдиного соціального внеску кожен другий працює за мізерну заробітну плату. Точніше це виглядає так: 2,4 млн. людей отримують заробітну плату нижче мінімальної, ще 3 млн. отримують заробітну плату до двох тисяч гривень. А це бюджет родини. Тому ми вважаємо, що ця тема є надзвичайно актуальною. З перших місяців функціонування закону ми намагаємося відчути, які є позитиви, які слабкі місця задля того, щоб це врахувати в роботі надалі».

За словами М. Лазебної, нині велика увага приділяється співпраці з роботодавцями. «Якщо роботодавець створить нове робоче місце і візьме на нього безробітного (молода людина, одинокі батьки, сироти), він отримає на весь рік компенсацію з єдиного соціального внеску. 160 безробітних уже працюють за такою схемою. Тобто, ми рухаємося у правильному напрямку. В той же час є велика проблема з тіньовою зайнятістю. Тому наше завдання сьогодні стимулювати роботодавця до створення робочих місць, розширювати можливості для працевлаштування людей, підвищити свою конкурентоспроможність», — зауважила пані Марина. Чиновниця додала також, що нині йде напрацювання нових соціальних ініціатив. І перша стосуватиметься малого та середнього бізнесу. Саме в цій позиції підвищуватимуть механізм стимулювання створення робочих місць.

Наступна ідея стосується посилення страхового принципу в соціальному страхуванні на випадок безробіття. «Ми хочемо змінити цю філософію у напрямку не довготривалого безробіття, а саме над активізацією працевлаштування людей. Це також пріоритет нашої роботи», — сказала М. Лазебна.

Шляхи вирішення проблем

Неабияку стурбованість зайнятістю населення на селі висловив ініціатор проведення засідання народний депутат Артем Семенюк. Він із власного досвіду розповів про цю проблему.

— На жаль, сільське населення живе за рахунок пенсій. Я в недавньому минулому був роботодавцем і знаю ці проблеми. Тому запропонував провести виїзне засідання в Чернівецькій області. Щоб виявити всі проблеми зайнятості на селі. Може, внесемо якісь свої ініціативи. Головне, щоб люди побачили його реалізацію, — резюмував парламентарій.

У свою чергу, перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий наголосив, що адміністративними методами нічого не вирішити. «Наведу кілька прикладів. От ішлося про тіньову заплату. На великих гірничих промислових підприємствах менеджери, директори отримають заробітну плату на рівні мінімальної. Ви ж цьому не повірите. Ми повинні їх спонукати, аби вони по-хорошому вивели свої доходи з тіні. Маємо загальнодержавну стратегію недопущення бідності до 2015 року. Йдеться про вдосконалення ринку праці. Ринок праці — це вже не просто безробіття. Є робота чи її нема. А і яка це робота? Погодьтеся, коли ми бачимо поряд найбіднішу країну ЄС — Болгарію, яка має вдвічі більшу зарплату і в 2,5 разу більший ВВП, то це вже про щось свідчить. Нам потрібно займатися економікою. Деякі політичні партії кажуть, що нам ЄС не підходить, бо ми з ними ніколи не зрівняємося. Йдемо в Євразійський союз. Але там так само — ми програємо Білорусі, яка нещодавно девальвувала свою національну валюту по зарплаті вдвічі, і знову ж таки в 2,5 разу зросло ВВП».

Відтак народний депутат наголосив на вдалій ідеї проведення засідання комітету на Буковині. — Одеса — не типовий приклад для реалізації цього закону. А от як тут він реалізується, буде дуже цікаво. До того ж на Буковині є шикарна специфіка. От в Києві закрили 118 ресторанів і кафе, в Чернівцях — жодного. Значить, нормально люди живуть. Є й інша цифра: в Запоріжжі скоротили близько 10 тисяч металургів, а в центр зайнятості прийшло 1300. А решта де? Ми знайшли чотири тисячі. Вони поїхали добувати алюміній в Росію. З якою зарплатою? А ті люди, які виїхали в Європу? То що, одні ледачі? Тому ми повинні створити гідні умови праці, щоб забезпечити людям достойне майбутнє в Україні. А без зростання економіки нічого не вийде, наголосив Ярослав Сухий.

ДОСЛІВНО

Голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна: «Хоча Закон «Про зайнятість населення» набув чинності з 1 січня цього року, була певна пауза, тому що не були прийняті всі необхідні документи, які б давали можливість реалізовувати цей закон. На сьогодні можу з упевненістю сказати, що необхідний арсенал інструментів для ефективної реалізації політики зайнятості в нас уже є. І маємо перші результати. Перш за все, на сьогодні видали 432 ваучери на перекваліфікацію і отримання нової професії. Це позитивна тенденція. Якщо 7 червня було 300 ваучерів, то вже 10 червня — 432. І головне в цьому, що 210 ваучерів видали на робітничі професії. Це свідчить про те, що робітничі професії теж престижні».

ДОВІДКА

Станом на 1 червня 2013 року кількість вакансій у базі даних Державної служби зайнятості становила 75 тисяч. У січні—травні 2013 року статус безробітного мали 904,8 тис. осіб, із них набули статус безробітного безпосередньо у травні 67,4 тис.

Протягом січня—травня 2013 року за сприяння Державної служби зайнятості отримали роботу 337,1 тис. осіб, із них 214,6 тис. зареєстрованих безробітних. Брали участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру — 68,7 тис. осіб; проходили професійне навчання — 119,6 тис.

Станом на початок червня цього року 384,3 тис. людей отримували допомогу у зв’язку з безробіттям. Середній розмір допомоги з безробіття у травні 2013 року становив 1119 грн.