Замок Ричарда на Андріївському узвозі невдовзі перетвориться на прибутковий будинок, у якому квартири здаватимуться у довгострокову оренду. Така цілком буденна інформація днями оприлюднена в ЗМІ.

Власник споруди — американець українського походження Юрій Чопівський, онук міністра уряду УНР Івана Фещенка-Чопівського, який придбав її наприкінці 90-х років минулого століття. Спочатку він хотів пустити «Ричарда» під магазини, офіси та ресторани, і навіть облаштувати як житловий будинок. Але тоді заперечила КМДА, мовляв, не місце на Андріївському житловим будинкам.

А от прибутковому — з квартирами для оренди — цілком припустимо, — каже заступник директора департаменту архітектури КМДА Андрій Вавриш. Тим паче що він і споруджувавсь як такий.

Що правда: саме з такою метою колись звів його відомий київський багатій. Потім будинок у нас викупив інший, американський, багатій і вирішив здавати в оренду — бо сам собі пан. І до чого тут поезія? То й що, що для киян кількох поколінь цей дім оповитий інтригуючою таємницею легенд? Що кому до того, що це до нього, «середньовічного замку» — усупереч справжній його історії — упродовж понад століття стікався романтично налаштований люд? Що «Ричард» — це щемливо-лірична часточка історії Києва? Але до кого претензії? Продано ж! Моголи ми, моголи...

Робота над проектом прибуткового дому триває. Перебудовувати «замок» суворо заборонено, хіба що можна позбутися будівель радянських часів поруч.

Нині «Ричард» зачинений, а з боку гори Уздихальниці обнесений колючим дротом, тож навіть на екскурсію сюди потрапити неможливо.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА з архіву «Голосу України». 

Інформація вікіпедії: 

«Замок Ричарда — Левине серце» — опоетизована назва будинку № 15 на Андріївському узвозі — пам’ятки початку XX ст., спорудженого в стилі англійської готики. Названий киянами на честь англійського короля Ричарда І Левине серце, героя роману Вальтера Скотта «Айвенго». Будинок у вигляді старовинного замку стоїть на складному рельєфі колишньої літописної гори Уздихальниці нижче від Андріївської церкви. Монументальні фасади оздоблено архітектурними елементами фортечно-замкових споруд — різнотипними баштами, шпилями, зубчастими завершеннями стін тощо. З лівого боку будинку підноситься висока башта з фортечними ознаками».