Народний депутат України Лілія Гриневич ініціювала створення Комісії майбутнього при Верховній Раді. А нещодавно профільний парламентський комітет розглянув проект постанови ВРУ «Про Комісію майбутнього при Верховній Раді України» і рекомендував прийняти її за основу і в цілому.

За словами автора проекту, Комісія майбутнього буде дорадчо-консультативним органом, який сприятиме законодавчому органу в створенні правових засад формування стратегії розвитку держави на основі об’єктивних законів еволюції, нових досягнень науки і техніки тощо.

У пояснювальній записці до проекту постанови, зокрема, зазначається, що Комісія працюватиме у напрямках підготовки для розгляду ВРУ питань щодо прогнозів та планів на майбутнє; визначення пріоритетних шляхів технологічного та інноваційного розвитку держави, прогнозування його соціальних наслідків; опрацювання питань щодо чинників та моделей розбудови країни, аналізу економічних і соціальних, національних та державних програм тощо.

Таким чином буде створено основу для поступового перетворення Комісії майбутнього на Комітет Верховної Ради України з питань майбутнього. Така система діє у більшості країн.

Одним з найважливіших стимулів роботи Комісії є сприяння розвитку науки та впровадження розробок у виробництво, реалізація інноваційної політики, зростання конкурентоспроможності української продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що парламентарії не підтримали  проект постанови ВРУ про створення Комісії майбутнього. «За» проголосували лише 107 народних обранців.