Не зводити роль шкільних комітетів до збирання грошей, а брати активну участь в управлінні освітою, починаючи з навчального процесу, розподілу державних коштів, реалізації конкретних проектів і завершуючи організацією харчування та медичного забезпечення школярів. До цього закликав учасників обласної конференції батьків голова міської ради батьківського самоврядування Петро Хмельовський.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк наголосив, що кошти є (на розвиток освіти краю виділяється 33 відсотки обласного бюджету), «важливо добре думати про те, як їх раціонально використати». Тобто представники комітету з питань освіти і науки громадської ради при ОДА мають стати не тільки генераторами ідей та контролювати владу, а й приймати безпосередню участь у виконанні освітніх рішень та завдань.

Як приклад було названо досвід роботи батьківського комітету загальноосвітньої школи №23 Івано-Франківська. Тут за бюджетні гроші, кошти громади і спонсорів втілюються різнопланові проекти з поліпшення матеріально-технічного стану школи. Реалізуючи заплановане, звітують про кожну копійку та обсяги робіт, запровадивши електронну паспортизацію класів.

Чимало виступів на конференції стосувалися механізмів проведення тендерних процедур при закупівлі продуктів харчування для учнів. Начальник Івано-Франківського міського управління освіти і науки Наталя Микула переконувала — тендери повинні проводити не освітяни, а фахівці з якості продуктів чи фінансисти. Тому до складу тендерних комітетів входили представники санітарних служб і громадськості, в тому числі батьки.

Побажання з приводу внесення змін до законодавства про порядок проведення тендерів було адресоване і народному депутату від Прикарпаття, першому заступнику голови Комітету з питань освіти та науки Верховної Ради Олександру Сичу, який взяв участь у конференції та відзначив важливість проведення зустрічей за участі влади та громади в процесі «виховання дітей на високих моральних засадах».

 

Івано-Франківськ.

До речі
Правоохоронці викрили факт шахрайського заволодіння коштами, зібраними батьками на потреби 24 вихованців столичного ліцею-інтернату. Встановлено, що упродовж поточного навчального року мати одного з учнів, голова батьківського комітету, зібрала близько 67 тис. грн. Вона мала їх витратити на ремонт класу, пошиття шкільної форми та закупівлю екскурсійних путівок до Львова. Однак свої зобов’язання жінка не виконала, а зібрані гроші привласнила.
Зловмисниці повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 190 КК України («шахрайство») та обрано міру запобіжного заходу, повідомляє прес-служба прокуратури Шевченківського району Києва.
Про що слід знати батькам:
— відповідно до Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» органи державної влади, установи (школи у т. ч.), комунальні підприємства не можуть бути засновниками благодійних фондів;
— педагогічні працівники не мають права безпосередньо збирати кошти;
— контроль за діяльністю благодійних організацій здійснюють органи виконавчої влади, податкова служба тощо;
— благодійник, який переказав гроші на банківський рахунок фонду, повинен отримувати звіт про використання коштів за першою вимогою;
— благодійні внески робляться тільки добровільно.