Спелеотуризм — розвага, яка прийшла до нас порівняно нещодавно. Цей своєрідний вид спорту виник ще в СРСР на початку 60-х років минулого століття у Криму, Красноярську та на Уралі й згуртував навколо себе найсміливіших.

Така екстремальна забава потребує чималої підготовки до заповітного спуску. Страхувальні мотузки, карабіни, освітлення — це все є важливим елементом дослідження підземного світу власними силами.

Виявляється, у Києві діє спеціальний спелеоклуб, де всіх охочих навчають цієї нелегкої справи. Підготовчий курс включає два місяці теоретичних і практичних занять. Другий рівень спелеопідготовки, після проходження й успішного заліку, дає змогу відвідувати вертикальні печери з інструктором.

Один з учасників цього клубу — Єгор Яковлєв. Чотири роки занять не минають марно, тому тут він — у своїй стихії. У хлопця в арсеналі — спуски до найглибших печер, одна з яких — Нахимівська на плато Карабі в Криму. Коли я запитала у нього, що саме надихнуло на це небезпечне заняття, причина виявилася дуже простою: бажання спробувати себе в чомусь новому, не сидіти на місці. Ризик — велика справа, а народжений ризикувати — не сидітиме на місці.

Спелеотуризм — нелегкий вид спорту, і в ньому є свої нюанси. Насамперед це — здоров’я та витримка, вміння зважитися в критичних та непередбачуваних ситуаціях на відчайдушний вчинок. Адже цей вид активного відпочинку передбачає малосприятливий для людського організму клімат печер з високою вологістю повітря й зниженою температурою. Відчайдухів може збивати з пантелику складність маршрутів, тому, якщо ти спелеотурист-початківець, профі пропонують спочатку обирати порівняно неглибокі печери.

Відсутність природного освітлення не може не шокувати. Тому одним з найголовніших атрибутів спелеологів і спелеотуристів є світло. Це спорядження має бути найкращим, бо саме ці промені у підземеллі рятують у найскрутніших ситуаціях, тому економити на обладнанні не варто. Твоє життя залежить тільки від тебе і надійності твого страхування. А перешкоди в печерах можуть бути досить різноманітними, то сніжними, то водними залежно від рівня спуску.

Спелеологія — це не просто мотузки, спорядження та карабіни. Це також романтика. Побувати там, де ніколи і не мріяв. Тож якщо шукаєш на літо нових вражень, спробуй себе у чомусь новому!..

Фото надане автором.