Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів».
Законопроектом (реєстр. №2845) пропонується вдосконалити деякі норми спеціального законодавства щодо цінних паперів, що мають стосунок до питань випуску, обігу та погашення фінансових векселів тощо. Зокрема, Закон «Про обіг векселів в Україні» доповнено статтею, яка передбачає, що до фінансових векселів належать фінансові банківський та казначейський векселі.
Згідно з проектом, фінансовий банківський вексель — це цінний папір, що посвідчує безумовне зобов’язання банківської установи сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя. Особливості видачі, обігу, обліку, погашення та стягнення за фінансовими банківськими векселями визначаються Національним банком за погодженням з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
Фінансовий казначейський вексель — це цінний папір, що посвідчує безумовне грошове зобов’язання центрального органу виконавчої влади, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, яким оформлено заборгованість державного бюджету, сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю). Порядок видачі, обігу, обліку та погашення фінансових казначейських векселів, що видаються центральним органом виконавчої влади, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджується Кабінетом Міністрів відповідно до закону про державний бюджет на відповідний рік.
Передбачено, що ведення реєстру фінансових векселів, виданих в електронному вигляді, та облік прав за ними, а також їх погашення забезпечується адміністратором системи електронного обігу фінансових векселів. У свою чергу функції адміністратора виконує юридична особа, право власності на корпоративні права якої належить Розрахунковому центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, створеному відповідно до Закону «Про депозитарну систему України».
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.