Комітет з питань промислової та інвестиційної політики підтримує проект закону про внесення зміни до Митного кодексу України у зв’язку з проведенням економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості.
Законопроектом (реєстр. №2489) пропонується звільнити на період до 1 січня 2018 року від оподаткування ввізним митом окремі товари, зокрема матеріали, устаткування і комплектуюче обладнання, що ввозяться підприємствами суднобудівної промисловості для будівництва, ремонту, модернізації морських, річкових суден та інших плавучих засобів, якщо такі товари не виробляються в Україні або виробляються, але не відповідають сертифікаційним вимогам міжнародних класифікаційних товариств чи вимогам замовників суден та інших плавучих засобів. Одночасно встановлюється, що в разі порушення вимог щодо цільового використання зазначених товарів платник податку зобов’язаний сплатити ввізне мито в установленому законодавством порядку.
Відповідно до чинних положень Митного кодексу тимчасове, до 1 січня 2016 року, звільнення від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщенні в митний режим імпорту поширюється на устаткування, обладнання та комплектуючі, що не виробляються в Україні і ввозяться на митну територію України вітчизняними підприємствами суднобудівної промисловості для використання у господарській діяльності. До того ж перелік зазначених товарів з визначенням їх кодів згідно з УКТЗЕД встановлюється Кабінетом Міністрів.
На засіданні комітету зазначалося, що проект закону спрямований на забезпечення належної реалізації економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості, створення сприятливих умов для поліпшення фінансового стану таких підприємств, запобігання їх банкрутству, втраті ними науково-технічного, інтелектуального, технологічного та виробничого потенціалу.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.