У селі Райське аж ніяк не райське життя чекає учнів та педагогів місцевої школи. Міський відділ освіти повідомив їм про «вивчення питання» з приводу закриття навчального закладу і переведення учнів до Новокаховської ЗОШ № 6. І хоча родини школярів обіцяють вийти на акції протесту і виступають категорично проти ліквідації навчального закладу, Райську ЗОШ, вочевидь, чекає доля закладу в сусідній Тополівці.

Закладів більше, ніж учнів

Школа у Райському розраховано на 120 учнів, а нині там 33. Протягом останніх 15 років у Новій Каховці та приміських селах було понад 12 тисяч дітлахів шкільного віку, а тепер до шести тисяч заледве дотягує. Наступного року тут сядуть за парти ще на п’ятсот хлопців та дівчат менше. От чиновники і сушать голову, як заощадити кошти. З’ясувалося, дешевше учнів малокомплектних шкіл довозити до міста автобусами.

Кому борги, кому премії

У жертву оптимізації приносять навчальні заклади і в інших районах, педагоги могли б з цим змиритися, якби зекономлені кошти клерки використовували по-господарськи, а не тягли «фінансову ковдру» на когось. Скажімо, у Каховському районі відділ освіти настирливо пропонує учителям брати відгули за власний рахунок, щоб заощадити на зарплаті. Місцеві депутати на сесії назвали цю «спокусливу» пропозицію «узаконеним рабством». Та коли «Голос України» опублікував цю новину, управління освіти і науки облдержадміністрації розбиратися в ситуації не побажало, натомість розмістило в Інтернеті «спростування». Мовляв, бюджетних грошей на зарплату вистачить, і нема чого нагнітати істерію.

«За фактом грубого порушення законодавства про працю з боку посадових осіб відділу освіти розпочато кримінальне провадження. Посадовці пояснюють виникнення порушень відсутністю належного фінансування. Однак у ході прокурорської перевірки цей факт не підтвердився. Також встановлено, що в цей період головний бухгалтер відділу освіти, котра мала дисциплінарні стягнення за неналежне виконання своїх обов’язків, незаконно отримала премію», — йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Херсонщини.

Взяла відповідальність на себе

Правда полягає в тому, що педагоги та керівники освітніх закладів краю сьогодні є заручниками безвідповідальності місцевих чиновників та викривлень бюджетної політики. При цьому саме з-поміж освітян і намагаються розшукати цапа відбувайла, відповідального за всі прорахунки влади. Скажімо, у Голопристанському районі недавно на лаву підсудних потрапила директор школи курортного села Залізний Порт. Дарма, що з цього селища кожного літа до районної та державної скарбнички струмував «золотий потік» — у райради та райдержадміністрації все ніяк не знаходилося коштів на придбання та монтаж у закладі системи центрального опалення, і класи тут обігрівали дровами. Зрештою, у школі навіть поставили чавунні батареї й почали монтаж котельні, але через перебої з фінансуванням справу так і не довели до завершення. Навчальний рік почався, як звичайно. Наприкінці жовтня вчителі закидали директора службовими записками про нестерпний холод в класах, і керівник взяла відповідальність на себе, розпорядившись терміново затопити пічки. Наслідки: у третьому класі хлопець та дівчинка отруїлися чадним газом. Таке ж отруєння діагностували і у вчительки, котра рятувала 9-річного Андрійка, який і встати з-за парти вже не міг... Розслідувала інцидент та сама прокуратура. Справу довели до суду, і вже колишню на той час директорку визнали винною у порушенні техніки безпеки та службовій недбалості. Свободи суд її не позбавив, але зобов’язав сплатити штраф у сумі 6,8 тисячі гривень (це, до речі, майже чотири місячні посадові оклади з усіма надбавками).

Питання є — відповідей немає

Щойно стан справ у Залізнопортівській ЗОШ заходилася вивчати прокуратура, як у бюджеті відшукали кошти на завершення будівництва котельні. І небезпечні груби, від яких не могли позбавитися двадцять років, швиденько відправили у небуття. То що: для створення комфортніших умов для дітей щоразу потрібна кримінальна справа?

Це запитання я намагався поставити керівникам управління освіти облдержадміністрації. Але заступник його начальника Євгенія Кулькіна у телефонній розмові одразу переадресувала мене до начальника Андрія Яценка. А той протягом двох тижнів так і не знайшов «вікна» у своєму графіку для зустрічі з власним кореспондентом парламентської газети. «Андрій Анатолійович дуже зайнятий», «Андрій Анатолійович щойно виїхав», — чув я від секретаря.

Що ж, тактика відома: чиновникові часом краще уникнути розмови, ніж відповідати на журналістські запитання. І не тільки журналістські.

Херсонська область.

ФАКТ

Замість управління за справу взялася обласна прокуратура. За її даними, в січні нинішнього року посадовці районного відділу освіти безпідставно не виплатили заробітну плату працівникам однієї із ЗОШ, спонукаючи педагогів брати відпустки за власний рахунок. При цьому факт заборгованості приховувався, а до відділу статистики надсилалися цілком справні цифри. На цю звітність, мабуть, і спиралися чиновники з обласного управління освіти, готуючи недолуге спростування. Проте воно чомусь так і не потрапило до редакції парламентської газети, залишившись віртуальним, а, значить, неофіційним.

Від редакції. Гадаємо, і голова облдержадміністрації Микола Костяк, і профільний міністр Дмитро Табачник знайдуть час на відповідне розпорядження, і редакція в установлені законом строки отримає роз’яснення по суті проблем, порушених нашим власним кореспондентом. І відповіді ті будуть розміщені не в «бачках» для зливу неперевіреної і часто безвідповідальної інформації, а на бланках з державною символікою.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.