У комітетах Верховної Ради
На Прикарпатті відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Підсумком робочої поїздки стало завершальне засідання, на якому народні депутати спільно з науковцями та представниками місцевої влади обговорили екологічні проблеми промислового комплексу Івано-Франківського регіону та напрацювали шляхи їх розв’язання.
Виступаючи перед присутніми, заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Анатолій Бойко повідомив, що на території області розміщено 532 потенційно небезпечні об’єкти, 152 з яких — підвищеної небезпеки. У переліку останніх — Калуський гірничопромисловий район.
Відтоді минуло понад  три роки, а екологічні проблеми згаданого району, що були перелічені та детально охарактеризовані першим заступником голови комітету Олегом Лукашуком, не вирішено й досі.
У «спадок» від колишнього калійного виробництва ВАТ «Оріана» залишилися Домбровський кар’єр, заповнений 20 млн. кубометрів хімічних розсолів з рівнем рідини майже 274 метри (середня позначка водоносного горизонту 278 м), переповнені рідкими відходами хвостосховища, через які забруднюються природні води, шахтні поля колишніх видобувань покладів, звалища відходів та полігон гексахлорбензолу, з якого ще треба вивезти 8 тис. тонн небезпечної отрути.
Далеко не оптимістичними були і виступи науковців та керівників галузевих державних установ. Загалом, за їхніми підрахунками, на усунення згаданих проблем у влади всіх рівнів є не більш як два  роки. Інакше, через потрапляння забруднених вод у Дністер, існує ймовірність техногенної катастрофи від Прикарпаття до Чорного моря.
Зважаючи на це, представники профільного комітету вирішили рекомендувати Кабінету Міністрів України вжити заходів для першочергового виділення у 2013—2014 роках коштів для проведення невідкладних природоохоронних робіт на території Калуського гірничопромислового району, а також здійснити в повному обсязі фінансування заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних екологічних ситуацій на території області. Було запропоновано звернутися із законодавчою ініціативою щодо оголошення Калуського гірничопромислового району зоною надзвичайної екологічної ситуації аж до розв’язання цієї проблеми.
До переліку рекомендацій потрапили й пропозиції голови підкомітету з питань запобігання та ліквідації наслідків природних та техногенних катастроф, відновлення екологічної рівноваги постраждалих територій народного депутата з Калуського району Ольги Сікори. В них ідеться про «можливість запровадження екологічного коефіцієнта для бюджетів Калуша і Калуського району на 2013 рік — до повної ліквідації ситуації. При внесенні змін до держбюджету на 2013 рік передбачити субвенцію Івано-Франківській області на погашення боргів та продовження робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха на об’єктах комунальної власності в сумі 295,2 млн. грн., зокрема, 60,4 млн. грн. — зареєстрованої, в тому числі за рішенням судів, казначейської заборгованості за вже виконані роботи».
У напрацьованих рекомендаціях ідеться також і про завершення до кінця 2013 року процедури санації ВАТ «Оріана», зокрема, «звернути увагу на незадовільне виконання процедури санації чинним керуючим санацією та доцільність його перебування на займаній посаді». Тільки після цього, за словами голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, зі складу товариства можна буде вивести калійний завод і відновити виробництво калійних добрив.
В окремих рекомендаціях до Міністерства охорони здоров’я йдеться про проведення аналізу «стану і динаміки захворювань жителів Калуша та Калуського району та їх зв’язок з екологічною ситуацією», про проведення комплексного профілактичного обстеження стану здоров’я дітей і жінок продуктивного віку в регіоні та забезпечення місцевих медичних закладів, що здійснюють обслуговування населення зони надзвичайної екологічної ситуації, необхідним медобладнанням.
Поряд з напрацьованими рекомендаціями представники комітету підтримали Резолюцію науково-практичної конференції «Про техногенно-екологічну ситуацію на території Калуського гірничопромислового району», що відбулась у місті «хіміків» 4 квітня.
Остаточне напрацювання проектів рішень із згаданого питання, за словами Ольги Сікори, відбудеться в Києві. Народний депутат,  за сприяння якої і відбулося виїзне засідання комітету, висловила сподівання, що завдяки об’єднавчим діям Верховної Ради, Президента України та Кабінету Міністрів екологічні проблеми Прикарпаття вдасться розв’язати до завершення 2014 року.
 
Івано-Франківська область.
Довідково
Ще 2010 року Верховна Рада розглянула питання про оголошення території міста Калуш та прилеглих сіл Кропивник і Сівка-Калуська зоною надзвичайної екологічної ситуації. Тоді зона надзвичайної екологічної ситуації була оголошена на строк 90 днів.