У Комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики триває підготовка до другого читання проекту закону про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку із проведенням адміністративної реформи. Необхідність ухвалення такого проекту виникла у зв’язку зі створенням Міністерства доходів і зборів на базі Державних податкової та митної служб України.
У документі, зокрема, пропонується замінити наявні на сьогодні терміни «центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи» та «центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів» єдиним терміном «центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику», а термін «митні органи» — термінами «органи доходів і зборів» та «митниці». При цьому зміна наявних процедур митного контролю та митного оформлення товарів, адміністрування митних платежів, а також порядку та способів боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил законопроектом не передбачається.
Крім того, проектом, підготовленим регіоналами Віталієм Хомутинніком та Сергієм Клюєвим, пропонується внести зміни до норм Митного кодексу України, що визначають порядок проходження служби в органах доходів і зборів, статус посадових осіб цих органів, засади їх соціального та правового захисту, з метою уніфікації цих норм для посадових осіб створеного Міністерства доходів і зборів у межах наявних на сьогодні норм щодо посадових осіб податкової та митної служб України. Відповідні зміни до Податкового кодексу України щодо зазначених питань пропонуються іншим законопроектом.
Розглянувши цей законопроект, Комітет з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому.
Водночас у Головному юридичному управлінні мають зауваження щодо проекту. Зокрема, через наявність положень, що не узгоджуються з Конституцією та законами України та допускають неоднозначне тлумачення їх змісту й викладені без дотримання норм і правил законодавчої техніки.
«Задекларована мета ухвалення цих проектів може бути не досягнута, а діяльність відповідних органів доходів і зборів здійснюватиметься на основі суперечливих та неузгоджених положень, що містяться в різних законодавчих актах», — ідеться у висновку експертів.
Вл. інф.
Довідково
Відповідно до проекту, період роботи посадових осіб у митних органах та організаціях зараховується до стажу державної служби та стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, що дає право на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу» незалежно від місця роботи на час досягнення віку, передбаченого Законом України «Про державну службу».