Про перспективи, виклики та перешкоди залученню української діаспори до розвитку України йшлося на конференції «Україна та світове українство: розбудова ефективного партнерства заради розвитку», організованій представництвом Міжнародної організації міграції України.
За останні роки трудова міграція для України, як і для багатьох інших країн, стала характерним явищем. Точна кількість українців, які сьогодні тимчасово працюють за межами держави, невідома. За різними оцінками, вона становить від трьох до семи мільйонів осіб.
«Той величезний трудовий потенціал, який Україна фактично віддала Росії та країнам Західної Європи, змушує нас по-новому усвідомити важливість проблеми захисту прав та свобод наших громадян, — зауважив під час конференції голова парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан (фракція «УДАР»). —Тим паче, що сьогодні більшість наших співвітчизників перебувають за кордоном у статусі нелегальних трудових мігрантів і належать до найбільш дискримінованої та незахищеної категорії іноземців. Очевидно, що основний зміст політики держави у сфері трудової міграції має полягати у мінімізації її негативних наслідків та максимальному використанні досягнутих позитивних результатів».
На думку експертів, важливими чинниками, які спонукають українців до виїзду за межі держави, є досить низький рівень оплати праці в Україні, збільшення розриву між рівнем заробітної плати та вартістю життя, збереження високого рівня безробіття в окремих регіонах. Тож одним з головних завдань нашої держави у профільному парламентському комітеті вбачають створення сприятливих умов для повернення трудящих-мігрантів на Батьківщину, зокрема, створення достатньої кількості робочих місць з адекватними європейському рівню зарплатами. Також необхідно посилити соціальний і правовий захист громадян України, які перебувають за кордоном, зазначали учасники конференції.
Комітет підтримав пропозицію Української Всесвітньої Координаційної Ради і вийшов з ініціативою проведення парламентських слухань на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», які заплановані на 3 липня цього року. У депутатів викликає стурбованість відсутність законодавчого акта, який би сформулював державну політику в цій чутливій сфері. Напрацювання парламентських слухань буде покладено в підґрунтя подальшої законопроектної роботи у цьому напрямку.