Так зване загальне місце -- це місце, яким усі користуються. Утім, буде правильніше сказати: коли кажуть про щось сказане або написане, як про загальне місце, постає в уявленні те загальне місце, яким усі користуються.
 
Цивілізація (наша) схожа на багатодітну матір, до того ж настільки багатодітну, що важко ось так сказати, щоб усіх дітей її перелічити: Електрифікація, Газифікація, Колективізація, Індустріалізація, Демократизація, Глобалізація, Лібералізація, Модифікація, Уніфікація, Персоніфікація, Комп'ютеризація, Стерилізація, (13) Каналізація, загалом, уся чортова дюжина і ще не вся, в тому числі, не одна дюжина: тільки Мати -- одна!
 
Отже, Каналізація -- дитя Матері-Цивілізації, котра (Каналізація, а не Цивілізація) у зв'язку із занепадом Електрифікації, ліквідацією Колективізація й розвалом Індустріалізації постраждала теж і тому ж. А отже, постраждали і всі ті, хто нею користується! І, що ще гірше, продовжують страждати...
 
Тому що вона не працює! Утім, працює, але не на повну потужність, а так -- аби тільки. Тому що у зв'язку з дефолтом, девальвацією, дефіцитом і демократією (у французів частка де  є ознакою шляхетного походження, а в нас чомусь (?) -- причиною виродження!) і просто падінням курсу гривні туди стало менше всього потрапляти! Усього потрапляти менше. А коли взагалі перестане що-небудь у неї потрапляти, вона перестане працювати взагалі! І навіть перестане існувати. Зникне як система життєзабезпечення! А отже, потрібно її рятувати.
 
Але так уважають практики. А теоретики (які теж користуються Каналізацією), вони вважають все навпаки: кращий порятунок для Каналізації -- відсутність її експлуатації!
 
Саме в такий спосіб і стали її рятувати. Щоб урятувати. Але спочатку запитали себе: а як зробити так, щоб припинилася експлуатація Каналізації й водночас вважалося, що всі нею користуються? Звісно, збільшити оплату каналізаційних послуг! Для початку (з початку порятунку) хоча б удвічі. Тому що через майбутню неминучу кончину Газифікації й Електрифікації варто врятувати хоча б Каналізацію. Як єдине майбутнє джерело, котре  годуватиме тих, хто її осідлав.
 
І справді, тільки-но отримали каналізаційні засідателі повідомлення з подвійною оплатою, навантаження одразу зменшилося вдвічі! Тому що продукти, які могли бути куплені за гроші, витрачені на доплату комуноплати, не потрапили в Каналізацію!
 
Каналізаційна комісія обстежила свої володіння-засіки і встановила, що міцність Каналізації збільшилась, до того ж удвічі! А отже, оплату варто збільшити ще раз, і саме вдвічі, оскільки в комісії логіка суто каналізаційна.
 
Як правильно зробила ще один висновок ця ж комісія, причиною збільшення міцності системи стало зменшення напору взагалі й на труби зокрема, внаслідок чого зменшилась їхня робота і збільшився їхній відпочинок! Що правильно і для людей також, оскільки вони теж -- свого роду труба...
 
Отже, щомісяця збільшуючи вдвічі оплату й, відповідно, зменшуючи вдвічі навантаження, вдалося законсервувати останніми залишками, що протікають трубами, всю систему настільки, що стала вона знову первозданною, і займатися її ремонтом і профілактикою відпала потреба аж до Страшного суду включно!
 
Важко тепер ось так сказати, чого більше боїться відтепер народ -- настання Страшного суду чи збільшення каналізаційних тарифів. Тому що, як ми гадаємо, Страшний суд не для всіх страшний, тому що є ще й праведники, а збільшення тарифів до рівня припинення зношування Каналізації у зв'язку з її відключенням, страшне для всіх!