«Оптимізація освітньої сфери — це фактично економія на освіті усіх наших дітей», — вважає голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич. Актуальність цієї проблеми підтверджує і кількість законопроектів, що перебувають на розгляді в комітеті. Із 19 вже обговорених документів 7 стосувалися теми оптимізації мережі навчальних закладів. «Сьогодні всупереч інтересам громад закриваються школи, а потім шукатимемо гроші на їх відкриття. Ми вже пройшли таку історію з дошкільними закладами», — підкреслила Лілія Гриневич.

Зважаючи на суспільний резонанс оптимізації, вона запропонувала додатково внести до порядку денного сесії законопроект №2768 (стосовно мінімальної кількості учнів у класах загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у сільській місцевості) та проект постанови №2367 (про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості).

Лілія Гриневич також наполягатиме на внесенні до порядку денного сесії парламенту проекту постанови про звернення до Президента України щодо внесення змін до Національного плану дій. Йдеться про вилучення пункту, який пропонує збільшення співвідношення кількості студентів на одного викладача до 18 осіб. Форсування виконання цього пункту може призвести до скорочення третини викладацького складу.

Вл. інф.