Протягом трьох днів на Прикарпатті тривало виїзне засідання представників Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Народні депутати прибули до області за ініціативи голови підкомітету з питань запобігання та ліквідації наслідків природних та техногенних катастроф, відновлення екологічної рівноваги постраждалих територій Ольги Сікори.

Першого дня представники профільного комітету оглянули техногенно-небезпечні об’єкти Калуського гірничопромислового району: полігон захоронення токсичних відходів, Домбровський кар’єр, хвостосховище №2 та місця утворення карстових проваль над шахтними виробками.

«Екскурсія» супроводжувалася розповідями голови Калуської РДА Василя Петріва, який давав далеко невтішну характеристику кожному оглянутому об’єкту. Побачене і почуте вразило парламентаріїв. Насамперед усі переконались, що їхня колега, уродженка Калущини, била на сполох не даремно. Стереотипи про благополучну в екологічному плані Івано-Франківщину розвіялись відразу. Мало того, перший заступник голови комітету Олег Лукашук визнав, що після Чорнобильської зони екологічну ситуацію в Калуському районі, а разом з ним і області можна назвати найскладнішою в Україні.

Спілкуючись із журналістами, парламентарій пообіцяв, що представники комітету зроблять усе для того, щоб віднайти кошти для розв’язання екологічних проблем краю, який є «туристичною прикрасою нашої Батьківщини». Водночас О. Лукашук наголосив, що в районі і саме на цих територіях слід відновлювати та налагоджувати виробництво. Оскільки розсоли та відходи хімічної промисловості, якими заповнені Домбровський кар’єр та супутні з ним хвостосховища, є готовою сировиною, що може бути промислово цікавою для багатьох виробників. Також, за його словами, найбільш дієвим варіантом розв’язання екологічних проблем регіону має стати відновлення місцевого виробництва калійних добрив: «Робитимемо все можливе для того, щоб шукати інвестиції й надалі піднімати ваш край через виробництво. Тим паче що в нашій державі пріоритетним є сільське господарство, а воно потребує калійних добрив, які сьогодні за чималі кошти ми закуповуємо в Білорусі».

У свою чергу, Ольга Сікора наголосила, що екологічні проблеми Калуша мають далеко не містечковий характер. І якщо ними не зайнятись уже сьогодні, зволікання може призвести до трансконтинентальної екологічної катастрофи.

Підсумком перебування представників екологічного комітету Верховної Ради на Прикарпатті стало розширене засідання на тему «Екологічні проблеми промислового комплексу Івано-Франківського регіону та шляхи їх вирішення», в роботі якого взяли участь керівники державних галузевих відомств, наукових установ, керівництво області та місцеві спеціалісти.

Івано-Франківська область.

Народні депутати Ольга Сікора та Олег Лукашук.

Фото Миколи МАЦЮКА.