або Заклади швидше закриті, ніж відкриті
 
Недавно цю проблему було озвучено на сесії Кіровоградської обласної ради. Мова — про тяжкий для обласного бюджету фінансовий тягар, створений Олександрійським педагогічним коледжем.
На Кіровоградщині добре знають і цінують Станіслава Гайдука — директора закладу, високопрофесійного педагога й методиста. На думку депутата обласної ради Ігоря Добрянського, педагогічний коледж повністю вичерпав своє призначення. Нині підготовка фахівця тут стає приблизно в 250 тис. гривень.
Станіслав Гайдук бачить кілька варіантів виходу із ситуації. Перший (він є найреальнішим і найбажанішим) — приєднати коледж до місцевого державного педагогічного університету. Другий — змінити рівень акредитації, третій — розпочати процедуру приватизації. І останній, який поки що не подобається нікому, — закрити заклад.
Питання про приєднання до КДПУ вже порушувалося, але поки що безрезультатно. Якщо ж цей варіант не буде обрано, то, на думку Станіслава Гайдука, треба буде розглядати варіант ліквідовувати заклад.
Сумно, що про фінансову неспроможність його утримання заговорили в рік святкування 95-річчя видатного вітчизняного педагога-новатора Василя Сухомлинського, ім’я якого носить Олександрійський педагогічний коледж...
А тим часом
Постійна комісія Кіровоградської міської ради з питань освіти, науки, культури, фізичної культури і спорту та молодіжної політики розглянула звернення щодо ліквідації Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу.
Чиновники стверджують, що питання виникло через систематичну заборгованість із зарплати та недобір студентів. Більшістю голосів члени комісії ухвалили рішення рекомендувати сесії міської ради ліквідувати Навчально-науковий педагогічний комплекс (ННПК), у складі якого був коледж та інші навчальні заклади.
Після ліквідації ННПК, якщо сесія схвалить таке рішення, на переконання її ініціаторів, міська рада зможе погасити заборгованість із заробітної плати перед педагогічним колективом. Сума боргу становить 1,4 мільйона гривень.
Після цього, на переконання заступника міського голови Ігоря Василенка, сам коледж нібито зможе розпочати роботу з чистого аркуша. У регіоні, крім чиновника, в це ніхто не вірить. Крім того, у працівників коледжу 15 серпня закінчується дія контракту.
Не виключено, що цим «чистим аркушем» могло б стати приєднання закладу до Кіровоградського національного технічного університету. Проте тут, мабуть, така сама ситуація, що й з Олександрійським педагогічним коледжем...
До управління освіти офіційно звертаються представники навчальних закладів із пропозицією забрати студентів і навіть викладачів. Серед них — коледж економіки і права імені М. П. Сая, інститут регіонального управління економікою та інші.
Кіровоградська область.
 
Інформація до роздумів
 
Серед поінформованих кіровоградців побутує думка, що на приміщення ННПК (на знімку), розташоване в самому центрі Кіровограда, не виключено, хтось давно «поклав око». Хто саме, дізнаємося згодом.
Фото автора.