У старій, корупційній і такій, що не відповідає викликам сучасності, вітчизняній  системі охорони здоров’я очікуються великі зміни. Спираючись на свій досвід роботи над реформами у Грузії, новий міністр Олександр Квіташвілі, який нещодавно отримав українське громадянство, налаштований уже наступного року зробити революцію в нашій застійній медичній галузі.
Він позитивно оцінює прийняту ВР України Програму дій уряду та стверджує, що свою стратегію реформування підлаштовуватиме під неї. Почати планує з управління.
Учора на брифінгу в Києві новопризначений керівник профільного відомства озвучив основні тези майбутніх змін. Квіташвілі наполягає на тому, що медики мають одержувати «по заслугам»: у кого вища кваліфікація і більше пацієнтів, у того більша зарплата. Збирається він змінювати й систему фінансування охорони здоров’я, не прив’язуючись до ліжко-місць, як це відбувається нині. При цьому обіцяє: медперсонал у лікарнях не скорочуватимуть.
Відзначимо: ідея не нова. Її намагалися впровадити в практику на рівні сімейних лікарів і дільничних терапевтів попередники Квіташвілі. Вони теж спочатку називали це реформою, але в процесі заміняли це звучне й зобов’язуюче до відповідальності слово на нейтральне «перетворення». Нагадаємо, реалізацією тих «перетворень», які по суті зводилися до знищення структури медзакладів і кадрів заради економії бюджету, були незадоволені і медики, і пацієнти. Тоді експерти говорили, що гарну ідею просто знищили виконавці.
Нинішня реорганізація має зачепити й саме Міністерство охорони здоров’я. А під нову структуру буде підібрано нову команду, здатну виконувати покладені на неї реформаторські функції. Щоправда, є побоювання, що пронизана корупційними схемами система вітчизняного МОЗу придушить і нівелює всі прогресивні ініціативи й управлінські таланти нав’язаного їй ззовні «чужого» фахівця, який розмовляє з грузинським акцентом.
Олександр Квіташвілі заявив, що знає про розмах корупції й хабарництва в нашій медгалузі. При цьому вже присоромив своїх колег за такі дії.
«Брати хабарі — аморально. А брати їх тоді, коли країна воює, — це взагалі зрада Батьківщини», — висловив свою думку міністр.
Боротися із цією пагубною звичкою головний лікар країни збирається шоковою терапією, на яку ніяк не наважувалися попередники. Йдеться про легалізацію платних медичних послуг.
Він заявив: «Безплатного в Україні нічого немає. За медицину українці платять двічі. Вперше — через податки, а вдруге — особисто лікареві чи в лікарні».
Олександру Квіташвілі доведеться втілювати в життя стратегію, над якою він сам працював у складі експертної групи з розробки проекту Національної стратегії побудови нової системи охорони здоров’я в Україні на період 2015—2025 років. Першочерговими завданнями реформи стануть боротьба з тіньовими тендерами держзакупівлі ліків, розвиток первинної медико-санітарної допомоги й реформування системи фінансування медичної сфери.
Новий міністр — прихильник страхової медицини. Хоча визнає, що запровадити її в Україні за короткий час не вдасться, однак, за його словами, це у будь-якому разі перспектива найближчих років. «Грузинські реформи були іншими хоча б тому, що Україна удесятеро більша. Але нам доведеться зробити багато кроків для оптимізації охорони здоров’я», — стверджує він, і, схоже, до цього готовий.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.