Біля Київської міської державної адміністрації відбулася акція «Штовхачу ганебного Генплану-2025 Андрію Вавришу — люстрацію!».

Активісти заблокували вхід до будівлі, домагаючись зустрічі з міським головою Віталієм Кличком і першим заступником голови адміністрації Ігорем Ніконовим. Вони вимагали негайно звільнити з посади заступника директора департаменту містобудування й архітектури КМДА Андрія Вавриша, який, попри протести киян, проштовхує новий Генплан розвитку Києва, розроблений за часів Леоніда Черновецького. Громадські активісти також вимагають відхилити «Генплан Києва-2025» як документ, розроблений в інтересах будівельних комерсантів і спрямований на подальше погіршення умов проживання в столиці, знищення парків, скверів, лісів, тотальну ущільнювальну забудову.

Протести киян із приводу скандального Генплану тривають уже не один рік. І щораз кожна влада обіцяє не тільки «розібратися» з його недоліками, а й провести необхідну «роз’яснювальну роботу». Очевидно, щоб переконати особливо нетямущих городян у їхньому ж щасті, якщо план втілиться у життя. А саме: колись зелені й затишні двори заповнять висотки, дитячі майданчики перетворяться на автопарковки, і МАФи з’являться біля дверей мало не кожної квартири. Зелені зони, сквери, парки та інше, що не приносить доходу забудовникам території, уріжуть до розмірів «шагреневої шкіри». І все начебто «для поліпшення» життєвого простору киян, що випливає з «роз’яснювального» лексикону чиновників.

Кожна міська влада, і не тільки міська, обіцяла навести лад, покарати винних. Згадайте скандали навколо незаконної забудови біля станції метро «Театральна», яку обіцяв знести — і негайно! — не тільки колишній міський голова Попов, а навіть екс-прем’єр Азаров. А закінчилася ця історія тим, що причетних до цього забудовників було удостоєно державних... нагород. Тепер та сама «пісня» щодо Генплану лунає у виконанні нового голови Віталія Кличка і його команди. Практично всі ті самі дійові особи й виконавці знову ведуть «роз’яснювальну роботу», навішуючи киянам можливість отримання їх «щастя» у майбутньому, тобто про переваги нового старого Генплану. А в якій вирві потонула тема притягнення до відповідальності тих, хто давав дозволи й освячував знищення зелених зон? І чому ніхто не заїкається про компенсацію збитків з боку забудовників, які, втім, уже давно здали й продали квартири в незаконних забудовах?

Пишу ці рядки, й охоплює мене, оптиміста по життю, туга, як то кажуть, зелена, бо роблю це на сторінках «Голосу України» якщо не всоте, то уп’ятдесяте вже точно. І не тільки я в нашому виданні, а й десятки журналістів у різних ЗМІ. Через лицемірство міської влади всіх партійних кольорів, через їхню нелюбов і неповагу до чудового міста, в яке їх з волі злої долі (до нещастя киян, тих, хто по-справжньому любить наше вічне місто) винесло на високий міський Олімп. І знищують вони його теж по-справжньому.

Один з останніх прикладів: новий міський голова оголосив нібито боротьбу з незаконними МАФами. І бореться: замість незаконних наметів, кіосків та інших будок біля станцій метро, просто-таки на розташуванні червоних ліній, виростають капітальні будівлі нових і нових торговельних центрів. Та так, що ні пройти, ні проїхати. Де вже тут говорити про затишні скверики і садки, де гуляли з малюками матусі, чекаючи тат з роботи. І з лавочками, на яких за всіх часів цілувалися закохані. Тепер вони зникають разом з неповторністю Києва. Тільки кому тепер до цього є діло?

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.