Народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич ініціював проведення парламентських слухань щодо забезпечення конституційних гарантій громадян на рівний доступ та якість вищої освіти з метою усунення існуючих диспропорцій між платою за навчання у ВНЗ та матеріальною забезпеченістю населення.

«У закладах державної та комунальної форм власності встановлено плату за навчання, яка у співвідношенні із середньою, а тим паче із мінімальною заробітною платою є недосяжною для більшості українців», — вважає Олександр Сич. Народний обранець зазначає, що торік середня заробітна плата в країні становила 3031 гривню, а за даними ООН, 78 відсотків українців перебувають за межею бідності, що ВНЗ взагалі не враховують.

На переконання Олександра Сича, висока плата здебільшого не відповідає якості отриманих знань. Її погіршення є закономірним наслідком інтенсивної комерціалізації освіти; значної інтенсифікації праці за вкрай низької оплати праці викладачів; недостатньої матеріальної бази, відсутності в більшості ВНЗ науково-технічної та інноваційної інфраструктури; неефективної наукової діяльності викладачів; застарілої структури підготовки спеціалістів тощо.

«Як результат — навіть провідні українські ВНЗ нерідко постачають на ринок праці неконкурентоспроможних випускників. Відбувається девальвація вищої освіти як засобу одержання професійних знань», — каже народний депутат.

На його думку, в країні повинні існувати діючі та ефективні державні й громадські структури, що підтримуватимуть та здійснюватимуть контроль за академічними програмами ВНЗ, проводитимуть зовнішню експертизу, заохочуватимуть розвиток культури якості освіти...

За результатами парламентських слухань передбачається схвалення комплексу рекомендацій щодо забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти, її доступності на платній та безоплатній основі, встановлення раціонального підходу до визначення вартості платних послуг тощо.

ДОВІДКОВО

Середня вартість навчання у рейтингових ВНЗ на рік становить (тис. грн.):

— Національний університет «Києво-Могилянська академія» — 20,228 грн.;

— Київський національний університет імені Т. Шевченка — 17,580 грн.;

— Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут» — 13,500 грн.;

— Львівський національний медичний університет імені Д. Галицького — 15,782 грн.;

— Національний медичний університет імені О. Богомольця — 14,323 грн.;

— Харківський національний університет імені Н. Каразіна — 11,375 грн.;

— Івано-Франківський національний медичний університет — 13,573 грн.;

— Київський національний торговельно-економічний університет — 16, 034 грн.;

— Академія адвокатури України — 16,874 грн.;

— Київський університет права НАН України — 17,300 грн.