Минулої суботи під Луганськом відбувся обмін полоненими: звільнено 139 українських бійців. Серед них військові, захоплені в полон у Дебальцевому, а також кіборги з Донецького аеропорту. Про це повідомив на сторінці Facebook Президент України Петро Порошенко.
Раніше Генштаб ЗСУ заявив, що понад 90 українських військових потрапили в полон під час бою за Дебальцеве, місцезнаходження ще 82 невідомо.
 Комплекс заходів щодо виконання Мінських домовленостей (пункту 6) передбачає «звільнення й обмін заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу «всіх на всіх». Там же зазначено, що цей процес повинен бути завершений не пізніше, ніж на п’ятий день після відведення важкого озброєння. А цього поки що не спостерігається в лиховісній «тиші», що дзвенить від снарядів, формального перемир’я...
«Відведення важкого озброєння розпочнеться, як тільки терористи припинять вогонь. Нині припинення вогню немає, і про відведення озброєнь не йдеться. Відведення має розпочатися через добу після припинення вогню», — прокоментував ситуацію в. о. начальника прес-служби Генштабу Владислав Селезньов.
У штабі АТО підкреслили, що, незважаючи на істотне зменшення кількості обстрілів з боку терористів, гібриди продовжують завдавати ударів на Донецькому і Маріупольському напрямках. У районі Широкиного супротивник зосереджує свої сили, напередодні ввечері в районі цього населеного пункту йшов бій.
Ну а поки що відведення тільки анонсується, а підписані в Мінську наміри грубо ігноруються терористами і їх московськими шефами, обмін полоненими йде не за планом — бойовики всіляко затягують процес і вносять у нього свої корективи.
За словами керівника Центру звільнення полонених Володимира Рубана, українська сторона вирішила «оголосити «режим мовчання» до 6 березня, щоб не зірвати обміни та убезпечити полонених».
Як повідомив «Голосу України» речник штабу АТО Андрій Лисенко, українська сторона готова до обміну. Але оскільки терористи нівелювали формат «усіх на всіх», процес гальмується, хоча все-таки йде. Працюють перемовники.