Одна із причин дефіциту електрики: багато ТЕС розташовані в зоні воєнних дій на сході України. Як, наприклад, Луганська, що забезпечувала область енергією на 92 відсотки. 

Це підприємство із серпня відрізане від об’єднаної енергосистеми України (ОЕС), повідомила глава департаменту з корпоративних комунікацій Донбаської паливно-енергетичної компанії (ДТЕК) Марина Полякова. Адже в ході бойових дій були пошкоджені високовольтні лінії електропередачі.

Із 12 серпня ТЕС одержує мінімальні обсяги вугілля — 3—3,5 тис. тонн щодня. Тому із третього грудня станція працює тільки двома енергоблоками. Їхньої потужності недостатньо для всіх споживачів. А щоб знову під’єднати Луганську область до енергосистеми України, необхідно відновити ушкоджені високовольтні лінії. Це можливо тільки у разі припинення бойових дій, — розповідає Марина Полякова. 

Тим часом, як повідомили в Національній енергетичній компанії «Укренерго», Старобешівська і Зуєвська ТЕС, розташовані нині на не контрольованій Києвом території, через ушкоджені ЛЕП, не можуть запустити енергоблоки, потужністю 900 МВт. Тому «Укренерго» рекомендує споживачам заощаджувати електрику.

Натомість на складах об’єднань «Луганськвугілля» та «Первомайськвугілля» — на підконтрольній Україні території накопичилося понад 122 тис. тонн їхньої продукції. Про це пише на своєму сайті голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Він повідомив, що вугілля «лежить мертвим вантажем, оскільки Донецька залізниця  не має вагонів та дизельного палива для локомотивів, щоб доправити його на ТЕС». А, за словами одного з директорів ТЕС, якщо найближчим часом не будуть запущені газомазутні блоки, то станції зупиняться, і багато міст залишаться без світла і тепла, у тому числі Київ.

Луганська область.