Нещодавно помер мій батько. Перед смертю він дуже хворів, не міг самостійно пересуватися, я постійно доглядав за ним та оплачував його лікування. Після його смерті я та мій рідний брат прийняли спадщину. Однак брат не опікувався батьком при його житті і зовсім не допомагав у догляді за ним під час хвороби. Чи є можливість обмежити право брата на спадок?
 
Роман Мурза.
 
Житомир.
 
Відповідно до Цивільного кодексу України (ЦКУ) діти спадкодавця належать до першої черги спадкування за законом. Тобто якщо ви з братом обидва прийняли спадщину, то її буде поділено між вами в рівних частинах. Однак є обставини, за яких можна змінити частку кожного у спадщині або навіть усунути особу від права на спадкування.
Згідно з основними принципами сімейного права, батьки зобов’язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття, так само, як і повнолітні діти повинні утримувати своїх похилих і непрацездатних батьків. Відповідно до ч. 3 ст. 1224 ЦКУ не мають права на спадкування за законом батьки та повнолітні діти, а також інші особи, які ухилялися від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом. Крім того, суд може усунути особу від права на спадкування, якщо буде доведено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.
Тобто для усунення особи від спадкування потрібно звернутися з позовом до суду, який, за наявності обставин, встановить факт ухиляння особи від виконання свого обов’язку щодо утримання спадкодавця. При цьому суд враховуватиме поведінку особи, розуміння нею свого обов’язку щодо надання допомоги, її необхідність для існування спадкодавця, наявність можливості для цього, а також свідоме невиконання такою особою встановленого законом обов’язку.