Після переїзду в Одесу в 1926 році нагляд за Олександром Довженком посилився. Можна тільки здогадуватися, чому органи винюшували Довженка: чи через його петлюрівське і дипломатичне минуле; чи через роботу над фільмом «Звенигора» з генералом УНР Юрком Тютюнником (саме він автор ідеї, за якою сценарій написав Майк Йогансен); чи через харизматичність режисера і його світову славу?.. Схоже, саме за завданням «контори» відбулася зустріч Довженка з Юлією Солнцевою. Московська актриса, добра знайома Сталіна, створила романтичний образ Аеліти. Сама Юлія пише, що її мати мала прізвище Кірова, прізвище батька Клімов. За паспортом вона Юлія Іполитівна Осокова (Осоков — її перший чоловік, від ревнощів якого вона й сховалася в Одесі). А Солнцева — це псевдонім.

Юна, талановита, амбітна й надзвичайно сексапільна жінка одразу підкорила слабохарактерного Довженка. Він закохався до нестями й після розриву з першою дружиною Варварою Криловою став жити з «зоряною» красунею. Однак чомусь Олександр Петрович майже до кінця свого буремного життя не брав офіційного шлюбу з Солнцевою, і лише за рік до його смерті Юлія Іполитівна наполягла, щоб її громадянський чоловік розірвав шлюб із Варварою та одружився з нею.

Проклята Юлька

В Одесі друзі швидко розкусили Аеліту. Улюблений актор Довженка Петро Масоха розповідав колегам: «Солнцева, на жаль, внесла відчутні зміни до характеру, поведінки, смаків, помислів і, головне, у творчість свого чоловіка, знаменитого митця і великої людини... Ми зіткнулися із досить ворожою до нас (членів знімальної групи фільму «Земля») особою, яка, як виявилося з часом, ненавиділа нас, я б сказав, великодержавною ненавистю російської шовіністки».

Письменник Юрій Яновський називав дружину Олександра Петровича «проклята Юлька», оскільки «Солнцева, зневажаючи і ненавидячи українську культуру, весь час тягне Довженка у бік російської культури, відштовхує його від українських письменників і взагалі від українців, а Довженко цілком під її черевиком».

Відтоді Довженка ізолювали в Москві, біля престолу. Залізна леді Солнцева залишила кар’єру актриси. Олександр Петрович кохав Солнцеву, але водночас і ненавидів її, відчував, що вона руйнує його зсередини. Коли мова заходила про дітей, відрізала: «І свині розмножуються!» Кажуть, вона доносила навіть те, що чоловік уві сні говорить українською.

З роками Солнцева ставала дедалі злішою. Проганяла земляків, які приїздили до Довженка, не вітала візити друзів-українців. Олександр Петрович говорив: «Юлю, ти живеш у злі». Про це якось розповів журналістам племінник Довженка Тарас Дудко.

Науковець Трембач згадував: «І раптом я побачив і почув злу, страшну бабу, яка заледве не матюкалася. І поки я довів її до кабінетів, вона мене обізвала кілька разів невідомо за що — просто я, мабуть, їй не сподобався. У неї виходило, що всі українці — якісь ідіоти. Я був шокований. Навіть образ Довженка якось «змікшувався»: оце він із такою жінкою жив?!»

А його душа шукала краси

...І знайшла таки на схилі літ. Українська поетеса Валентина Ткачова, на 26 років молодша, красуня, чиє обличчя світилося душею. Вона писала дитячі поезії, пейзажну, любовну лірику. Родинне життя її не склалося, виховувала сама сина Романа. Їхнє листування було поезією найвищого ґатунку.

Унікальні архіви й щоденники Довженка Юлія заповіла розсекретити лише через двадцять років після власної смерті (у 2009 році). Та багато документів поділося невідомо куди, забравши з собою таємницю непростих взаємин Олександра Довженка з другою дружиною.

Запоріжжя.

На фото з архіву — Солнцева і Довженко.