Незалежно від життєвих цілей насправді людина хоче лише одного — бути щасливою. У психології вважається, що шлях до щастя — це шлях до себе. Разом із психологом Вікторією РАТЄЄВОЮ ми з’ясовували, як прокласти шлях до себе й радіти кожній миті.

Є три категорії людей — оптимісти, песимісти й реалісти. Оптимісти дивляться на світ крізь рожеві окуляри. У світі таких людей немає підлості й несправедливості. Їхня протилежність — песимісти — сприймають життя в чорно-білих тонах: у них усе нудно й похмуро. І обидва сприйняття — крайнощі. Ні ті, ні другі не можуть бути по-справжньому щасливими. Оптиміст усе одно зіштовхнеться з жорстокою реальністю, й ідилія його світу буде зруйнована. Песиміст не може бути щасливим апріорі, адже «щастя не існує». Щасливим може бути лише реаліст із позитивним мисленням. Саме гарні думки є джерелом особистісного зростання й успіху в житті.

Щоб успішно застосувати на практиці теорію позитивного мислення, спробуйте дослухатися до цих простих, але ефективних порад:

  Фокусуйтеся на позитиві. Якщо відчуваєте постійну тривогу, значить, ви тримаєтеся за негативні думки й досвід. Відпустіть їх і нарешті замисліться над тим, скільки гарного є у вашому житті. Якщо досі у вас не вийшло досягти бажаного, згадайте про попередні досягнення.

 Припиніть скаржитися. Навіть якщо все летить шкереберть, не кричіть про це на кожному кроці. Що більше скаржитеся, то більше ваше життя збігається з негативними формулюваннями. Як в анекдоті: «Їде чоловік у тролейбусі й думає: «Дружина — погана, друзі — зрадники, робота — жахлива, життя — мерзенне...». За його спиною стоїть ангел, записує в блокнот і думає: «Які дивні бажання, а головне — однакові щодня! Але нічого не поробиш, треба виконувати...»

 Не порівнюйте. Нерозумно рівнятися на інших людей. Порівнюючи свої успіхи з їхніми, єдине, що ви можете зробити з користю для себе — це отримати натхнення для власних досягнень. Якщо в когось є крутий автомобіль і прибуткова робота, нема сенсу щодня із заздрістю кусати лікті. Працюйте над собою, докладіть більше зусиль — і буде вам щастя!

 Радійте. Кожна людина — художник, який сам обирає, у який колір пофарбувати свої сірі будні. Робіть більше речей, які дарують відчуття щастя. Зустріньте світанок на даху, поласуйте величезною шоколадкою, влаштуйте посиденьки з друзями, провідайте близьких, сходіть у театр із коханою людиною, — словом, частіше балуйте себе приємними моментами.

 «Провітріть» оточення. Зверніть увагу на людей, з якими спілкуєтеся. Якщо поруч суцільні скиглії й буркуни — і вам не стати щасливим. Їхнє негативне сприйняття світу на рівні підсвідомості повільно, але вірно чорнитиме ваші переконання. Шукайте позитивних співрозмовників, що вміють радіти.

 Допомагайте іншим. Що більше ви допомагаєте іншим людям, то менше часу залишається на смутні думки про невдачі. Крім того, допомога змушує людину почуватися краще. У Біблії прописане правило — посилай подарунки поперед себе. З погляду психології будь-яка допомога — це той самий подарунок. І що більше ви віддаєте, то більше одержуєте!

 Цінуйте дрібниці. Менше часу проводьте, безцільно лежачи на дивані біля телевізора. І частіше вибирайтеся на природу. Вона досконала й чудова у всіх своїх формах. Природа очищає енергетику, впорядковує думки й налаштовує на позитив. Помічайте приємні дрібниці й цінуйте життя у всіх його виявах!

Якщо не хочете через роки шкодувати про витрачений на скарги й негатив дорогоцінний час, будьте позитивні й любіть життя!

«Якщо ви прагнете мати те, чого ніколи не мали, то вам доведеться робити те, чого ніколи не робили».

Коко Шанель.