В Україні відкриють три сотні дитячих садків. Мережу дошкільних закладів розширюватимуть як за рахунок повернення старих, що використовуються не за призначенням, так і введення в експлуатацію нових. Про це заявив Дмитро Табачник. За його словами, це один із нинішніх пріоритетів освітньої політики.

У відомстві підрахували: якщо наміри реалізуються, місцями в садках буде забезпечено 85 відсотків дітей, що відповідає європейським стандартам (сьогодні — 81).

«...Планується охопити дошкільною освітою додатково понад 50 тисяч дітей. Отже, можна сказати, що стратегічне завдання, визначене програмою Президента в напрямі дошкільної освіти, ми цьогоріч успішно розв’яжемо», — повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту.

«Хрестовий похід» за повернення дитсадків у лоно комунальної власності успішно триває. Підтверджу це лише одним прикладом. Виселили з одного зі столичних ДНЗ успішний ліцей, який орендував частину будови, створивши для учнів непогані умови для навчання. Виселили на радість киянам, які не могли знайти місця своїм чадам у навколишніх дитсадках роками, і на біду школярикам престижного закладу та їхнім батькам, які вклали душу і великі кошти в ремонти, обладнання, меблі тощо. Усе рухоме майно ліцей вивіз, залишивши голі стіни. Прийшли батьки дошкільнят і їм сказали: мовляв, радійте, що маєте для своїх діток довгоочікувані місця, але облаштовувати їх повинні самі. Своїм коштом. Держава на цю відвойовану у «хрестовому поході» площу грошей не дала. Правда це чи ні, але батьки засукали рукави і дружно понесли в дитсадок матеріали для ремонту, гривні на придбання столів, ліжечок, штор, вікон, обладнання. Це, між іншим, не звільнило їх від благодійних внесків — разових і щомісячних.

Подумалося: якщо за рахунок покірних інвесторів-батьків відкриватимуть усі 300 дитсадків, міністр може спати спокійно. Стратегічне завдання, «визначене програмою Президента в напрямі дошкільної освіти» буде виконано. Як, до речі, здійснено комп’ютеризацію шкіл за рахунок благодійників із Китаю...

Останнім часом міністр приємно дивує заявами. То він гордо розповідає про прийняті державні стандарти, які експерти вважають «косметичним ремонтом старих програм»; то обіцяє підвищення стипендії студентам, не маючи відповідної урядової підтримки... А нещодавно профільний міністр оприлюднив чергову ініціативу: впровадити з 2013 року «Урок плавання».

Він зазначив, що фахівці розробляють відповідну програму. «Там, де є матеріальна база, ми її максимально використовуватимемо, там, де немає, чекатимемо травня-червня й організовуватимемо ці заняття», — сказав Табачник.

А тим часом

Жителі Броварів (Київщина) не один тиждень протестують проти намірів місцевої влади «прихватизувати» громадський басейн у школі №9 та позбавити дітей можливості займатись плаванням безкоштовно.

Активісти стверджують, що басейн вже давно є об’єктом посиленого інтересу окремих можновладців. І хоч формально він перебуває на балансі комунального підприємства (КП), проте інфраструктурою закладу, в яку свого часу вкладено десятки мільйонів бюджетних коштів, сьогодні розпоряджається приватна фірма. Місцева влада мала намір шляхом зміни статуту КП закрити доступ учнів та юних спортсменів до оздоровчого комплексу... Поки що громадськість відстояла його. Тепер у пана міністра є нагода звітувати, що шкільний басейн у Броварах й надалі використовуватимуть за призначенням, тобто для уроків плавання...

До речі

Торік в Україні почало фунцкціонувати 449 дошкільних навчальних закладів, із них: 14 — новобудови, відновили діяльність 140 та відкрито у пристосованих приміщеннях 295, повідомляє Міносвіти.

Додатково у працюючих ДНЗ у 2012 році відкрито 1428 груп.

А тим часом мешканці мікрорайону Теремки-2 Голосіївського району столиці протестують проти рішення Київради про передачу земельної ділянки по вул. Вільямса під будівництво житлового комплексу. На цій ділянці за рішенням тієї ж міськради мали зводити дитсадок на 240 місць.