Редакція «Голосу України» отримала скаргу із села Безуглівки Ніжинського району. У цьому населеному пункті є небайдужі читачі газети Верховної Ради і час від часу повідомляють про свої негаразди. Ще у 1992 році ми опублікували статтю-розслідування «Правда в колгоспі «Правда», де йшлося про те, як голова ревізійної комісії господарства стала безробітною, оскільки не мирилася з розкраданням кормів, телят, техніки. «Хто більше влади має, той більше й тягне», — сказав тоді мені один із мешканців. Колгосп «Правда» мав свого часу 12-тисячний свиновідгодівельний комплекс, 56 тракторів, 30 комбайнів, 34 автомобілі. Через кілька років після «завзятого» розкрадання збанкрутував, пішов у небуття, люди почали розбирати тваринницькі приміщення, і кілька небайдужих селян написали знову до «Голосу України», аби допоміг поділити справедливо майно, яке ще залишилося. Знову проводили розслідування і розповіли про проблему безуглівців.

І ось нове звернення. Написала його «не сама від себе, а від імені обурених орендарів» Антоніна Бабич. У Безуглівці уже майже нічого не залишилося від колись успішного колгоспу-мільйонера. Ні техніки, ні корівників, ні свинарників. Як кажуть, мов корова язиком злизала! Свою землю читачка, її рідні та інші жителі села передали в оренду сільгосппідприємству «Магнат», що базується у сусідніх селах.

Родина Бабич за здані в оренду паї хотіла отримати не тільки кукурудзу, а й гроші. «Ті, хто зерна не хотів брати, сподівалися отримати розрахунок гривнями, які керівництво пообіцяло виплатити до кінця 2013 року, -написала читачка парламентського видання. — Уже закінчується 2014 рік, а розрахунок за 2013 рік ми так і не отримали. У бухгалтерію, яка розташована у селі Талалаївці, не додзвонитися, а якщо хтось і візьме слухавку, то в них одна відмовка, або не має грошей, або вони не чують нас, або просто вимикають телефон». Жінка при цьому повідомила, що гроші у господарства є, оскільки воно придбало трьох арабських скакунів, утримує у стайнях орловських рисаків, які виборюють першість у кінних змаганнях на Київському іподромі. У скарзі також повідомлено, що «минув уже майже рік, коли ми підписали договори, але на руки ми їх так і не отримали».

На наш офіційний запит щодо порушених проблем заявниці редакція отримала відповідь від директора сільгосппідприємства Геннадія Штанька: «1. За 2013 рік ТОВ АПК «Магнат» заборгованості у виплаті орендної плати за користування земельними ділянками не має. 2. Несвоєчасна виплата орендної плати сталася з вини пайовиків, так як останні в передбачений договором термін не звернулися за отриманням орендної плати. Як тільки пайовики звернулися — одразу їм було сплачено суму за користування їх земельними ділянками. 3. Договір оренди земельної ділянки було укладено в трьох примірниках: 1 примірник — у ТОВ АПК «Магнат», 1 примірник — у реєстраційній службі Ніжинського МРУЮ; 1 примірник — був отриманий особисто А. Г. Бабич».

Одне слово, читачка написала у газету неправду? У це, однак, не дуже вірилося. Для чого людині зводити наклеп на «Магнат»? Довелося зустрітися з Антоніною Григорівною.

— Справді, гроші ми отримали недавно за минулий рік, — повідомила вона. — Аж 4000 гривень. Але коли? Як заявили, що ми написали у «Голос України». Нам сказали, що треба ж було звертатися до керівництва письмово, а не усно в бухгалтерію... Ми, виходить, винуваті! І це при тому, що орендна плата у нас найнижча — 3 відсотки від нормативної грошової оцінки землі. Та ми ж не сліпі й знаємо, що у багатьох селах люди отримують за свої паї і по 5—6 відсотків! А тут дають такий мізер та з таким зволіканням, наче ми просимо якусь благодійну допомогу.

— А за цей рік господарство з вами розрахувалося?

— За цей рік повністю теж з нами розрахувалося. Дали 5 тонн зерна, в основному кукурудзи, хоча її у таких обсягах нам не треба. Але ж краще вже це, ніж потім стільки нервів затрачувати...

Як з’ясувалося, родина уклала п’ять договорів оренди з «Магнатом».

— Але і досі не маємо трьох з них на руках, — повідомила вона.

У стандартних угодах записано: «У разі невиплати плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,2 відсотка несплаченої за кожен день прострочення». Редакція має у своєму розпорядженні звернення безуглівчан до керівництва «Магнату» з пропозицією зробити доплату-компенсацію «в розумних межах» за 2013 рік. Справді, селяни добряче втратили від знецінення коштів. Дехто збирається судитися за майже річну затримку грошових виплат. Але, схоже, це буде важко, оскільки у багатьох немає на руках договорів.

Зрозуміло, добре, що у такій ситуації «Магнат» пришвидшив виплати, дієво відреагував на скаргу. Але доводити розрахунок із орендарями до заяв-протестів, судів — факт, який не додає авторитету аграрній структурі. Тим паче, що вона декларує досить високі виробничі показники.

 

Чернігівська область.

Фото автора.

Жителька Безуглівки Антоніна Бабич.

До речі

За оперативною інформацією управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, на початок листопада розрахунки за договорами оренди 2014 року на Чернігівщині проведені на рівні 71% і становлять майже 344 мільйони гривень. Загалом укладено понад 239 тисяч договорів оренди земельних часток (паїв) та земельних ділянок. Ними передбачено сплатити селянам майже 483 мільйони гривень орендної плати. За даними фахівців, наразі її розмір в середньому по області становить 4,7% від нормативно визначеної вартості землі, що на 0,3% більше порівняно з початком року. Найвищий розмір орендної плати передбачили господарства Бобровицького (6,4%), Срібнянського (5,9%), Носівського (5,4%), Ічнянського (5 %), Прилуцького (5,3%), Талалаївського (5,6%) районів.