За підсумками нинішнього врожайного року хлібороби Полтавщини зібрали понад 4,7 млн. тонн зерна. Порівняно з минулорічним ужинком (5,5 млн. тонн) показник відчутно менший, але літня спустошлива посуха «потягла» донизу насамперед очікувану врожайність кукурудзи. Хоча качанистої в області намолотили також чимало — майже 3,3 млн. тонн. Щоправда, повідомили у Департаменті агропромислового розвитку ОДА, поки що йдеться про оперативну інформацію з місць — офіційні статистичні дані стануть відомі пізніше.
Та вже очевидний головний підсумок: аграрії краю здолали погодні та інші форс-мажори минулого польового сезону. І сьогодні дбають про врожай наступного року. В області цієї осені загалом посіяли 292,7 тис. га озимих культур, тобто на 15 тис. га більше від минулорічного. Левову частку цих площ займає пшениця. Водночас озимого ріпаку посіяно фактично стільки само, скільки ячменю та жита, разом узятих. Адже, скажімо, житній «клинець» у регіоні не перевищує 3,6 тис. га. Господарники іронізують: якщо закупівельна ціна жита залишатиметься такою ж низькою, то через кілька років цю традиційну «хлібну» культуру в Україні взагалі доведеться заносити до Червоної книги. Дехто з них вирощене цьогоріч житнє зерно просто згодував худобі...
За даними департаменту, 85 відсотків сходів озимини «заховалися» під сніг у хорошому та задовільному стані, решта були слабкими та зрідженими. Однак в останньому випадку йдеться переважно про ті площі, які засіяні найпізніше. Рослини там іще не розкущилися, тож навесні можуть надолужити згаяне. Важливо тільки, щоб їх «не дістали» зимові ожеледиці з убивчими для озимих культур крижаними кірками та люті безсніжні морози.
 
Полтавська область.