На густонаселеній Тернопільщині впродовж останніх п’яти років зменшується учнівський контингент в середньому на 2,5—3 тисячі щороку. Натомість збільшується кількість класів, наповнюваність яких становить до п’яти учнів. Відповідно зростає кількість учнів, які навчаються за індивідуальною формою (цього навчального року їх 2153).

На Тернопільщині також велика питома вага (порівняно з іншими регіонами) шкіл, де мінімальна кількість учнів. Навчання одного, між іншим, коштує державі не набагато менше, ніж студента в університеті. Це бачать усі: представники влади, освітянські чиновники, але йти на відкритий конфлікт з територіальною громадою, без згоди якої школи не закрити, не наважуються. Виступить на зборах бабуся: мовляв, школа була ще за Австрії, а тепер закриваєте? Не бути цьому. Звісно, проти педагогічні та технічні працівники — і котиться цей віз далі.

— З громадою потрібно працювати, — вважає голова Монастириської районної ради Володимир Данилюк. — Якщо забезпечити відповідні умови доставки дітей, то можна порозумітися.

Не раз і не два Володимиру Петровичу доводилось переконувати батьків, громадськість селища Коропця, що невеличкі школи на околицях містечка не можуть дати того рівня знань, що добре оснащена школа у центрі. У батьків єдиний аргумент: аби діти були ближче до дому. Довелося відпрацювати графік підвезення учнів до школи — і питання зняли. Педагогів, які виявилися конкурентоспроможними, працевлаштували, дехто пішов на пенсію. Нині батьки дякують владі за переконливу наполегливість.

Такі самі проблеми в інших районах. Навіть приміські школи навколо обласного центру порожніють.

Тернопільська область.

Факт

Цього навчального року зупинили діяльність чотири загальноосвітні школи І ступеня у селах Ярославичах та Малашівцях Зборівського району, Коржові — Монастириського, Головчинцях Заліщицького. Загалом в області 220 шкіл І ступеня, у яких навчається 4,7 тисячі учнів. Для порівняння: у 341 школі І-ІІ ступенів — 22,5 тисячі, у 300 школах І-ІІІ ступенів — 80,1 тисяча.

До уваги законодавцІв

У селі Сков’ятині Борщівського району, щоб встановити у школі новий котел, зробити ремонт, придбати обладнання для одного лише кабінету, сільській владі довелося приміщення передати... в оренду дитячому садку. Річ у тім, що дошкільний заклад на балансі сільради і вона має право вкладати у його розвиток кошти, а школа — на балансі району. Сільська рада отримує мільйонні прибутки у вигляді плати за надра від спільного підприємства, а ось вкласти їх у розвиток школярів офіційно не може. Мабуть, законодавцям слід врахувати це...